Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

”Åkessons hot riskerar SD:s inflytande”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraternas partiledare går hårt åt Moderaterna i sitt tal och vill profilera partiet gentemot övriga partier. Samtidigt försöker han framstå som samarbetsinriktad, för att skapa förtroende. Menar SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Jimmie Åkesson skärper tonen mot Moderaterna och allianspartierna.  Han höjer samtidigt ett varnande finger: Den nye M-ledaren Ulf Kristersson ska inte känna sig säker på Sverigedemokraternas stöd för en alliansregering.

Det finns flera förklaringar till Jimmie Åkessons varning och skärpta ton. Den viktigaste är Sverigedemokraternas nedgång i opinionen på senare tid. Åkesson behöver profilera partiet ytterligare gentemot Moderaterna, som ju tagit tillbaka många av de väljare som tidigare gått till Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas landsdagar 2017

För Jimmie Åkesson är det också viktigt att den politiska debatten om regeringsfrågan fortsätter. Nya besked och krav från SD-ledaren placerar det egna partiet i centrum för denna debatt.

Kan tappa inflytande helt

Men det finns också risker för partiet med att ena månaden utlova stöd för en moderatledd regering, för att nästa månad i stället hota med att stödja en socialdemokratiskt ledd regering. Ytterst kan Jimmie Åkessons hotelser driva fram en blocköverskridande regering, vilket skulle leda till att Sverigedemokraterna inte får något inflytande alls efter nästa val.

Och det är politiskt inflytande Jimmie Åkesson vill ha. Det är uppenbart att Sverigedemokraterna inte kommer att stödja en alliansregering utan att få något i utbyte. Åkesson varnar därför Moderaterna för att ta partiets stöd för givet. I talet på landsdagarna säger Åkesson att han känner större samhörighet med Stefan Löfven än med Annie Lööf, som anklagas för att vara nyliberal. Om Centerpartiet får för stort inflytande på migrationspolitiken är Åkesson beredd att stödja en fortsatt socialdemokratisk regering i stället för en alliansregering.

Stöd för Löfven ytterst tveksamt 

Men frågan är hur stort handlingsutrymme Jimmie Åkesson egentligen har. Med tanke på de nidbilder han samtidigt tecknar av den nuvarande regeringen, av Miljöpartiet och av Stefan Löfven är det ytterst tveksamt om hans parti skulle acceptera att partiets företrädare i riksdagen stödjer en socialdemokratisk regering.

Det är förstås detta M-ledaren Ulf Kristersson räknar med när han kallt räknar in Sverigedemokraternas stöd i en regeringsbildning.

För Ulf Kristersson handlar det också om att försöka plocka tillräckligt många väljare från Sverigedemokraterna för att alliansen ska bli större än de rödgröna partierna. I ett sådant läge kan han utan problem bilda en alliansregering efter valet nästa år.

Åkessons kompromiss 

I sitt tal inför landsdagarna försökte Jimmie Åkesson gå balansgång medan å ena sidan hårda politiska angrepp och å andra sidan försök att framstå som pragmatisk och samarbetsinriktad.

Angreppen handlade bland annat om att de andra partierna är skamlösa, opålitliga och huvudansvariga för den ”splittringspolitik” som Åkesson menar har skadat Sverige så djupt. Den här retoriken handlar om att profilera partiet gentemot övriga partier.

Men lika viktigt idag för Sverigedemokraterna är att bygga förtroende. Därför försöker Jimmie Åkesson framstå som samarbetsinriktad. Hans förslag i talet att skapa en nationell samling för att klara sjukvårdskrisen är ett uttryck för detta.

”Ständiga skandaler”

Bakgrunden är fallande opinionssiffror som partiledningen delvis förklarar med ständiga skandaler och affärer i partiet. Detta har tärt på både förtroende och opinionsstöd, menar partiledaren. Och för att vinna nya väljare måste partiets trovärdighet öka. Men hur det ska gå till är oklart. Skandalerna i partiet visar ju inte precis några tecken att minska.

Uppenbart finns en oro i partiledningen för de fallande opinionssiffrorna. Men för att hålla humöret och kampandan uppe bland ombuden valde Åkesson att fokusera på partiets framgångar de senaste åren. Allt från växande stöd i valen till Sveriges skärpta flyktingpolitik efter hösten 2015. Detta, förkunnade Åkesson, gör att Sverigedemokraterna, oavsett valresultat, kan betrakta sig som vinnare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sverigedemokraternas landsdagar 2017

Mer i ämnet