Analys: Återgång till konflikt och konfrontation

Publicerad
Analys ·

Borgfreden i svensk politik är nu definitivt över. Moderatledaren Ulf Kristersson signalerar i sitt sommartal en återgång till konflikt och konfrontation.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Coronakrisen skapar ett raster för det mesta i svenska politik just nu. Så också för moderatledaren Ulf Kristersson, som på måndagen höll sitt sommartal från bostaden i Strängnäs.

Kristersson framförde ånyo kravet att den svenska coronastrategin ska förändras och att den som är smittad eller sjuk ska isoleras, inte landets alla äldre.

Hans fokus på jobb och ekonomi utgår också från den kraftiga konjunkturnedgång som följt i spåren av coronasmittan. Som av en händelse lanseras återigen begreppet arbetslinjen, som myntades av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg för att få ner sjukskrivningar och förtidspensioner. Nu gäller det dock att få tillbaka människor i arbete från korttidspermitteringar och en hastigt växande arbetslöshet.

Sysslolöshet och a-kassa är en säker väg mot bidragsberoende, menade Ulf Kristersson i sitt tal. Här har vi alltså en av de konfliktfrågor om ekonomin som tornar upp sig inför hösten. Om Socialdemokraterna vill permanenta hela eller delar av den A-kassehöjning som genomförts under coronakrisen lär det alltså bli politisk strid. Frågan är dock om Moderaterna har något att vinna på det. Att gå emot höjd A-kassa är inte en självklar röstvinnare.

”Tonen och kritiken är hård”

Då har Ulf Kristersson bättre förutsättningar att klara hem debatten om den grova brottsligheten. Skottlossningar, mord och knivdåd fortsätter att prägla nyhetsflödet. När Kristersson angriper Löfven för att sakna förmåga att stoppa våldet och bryta trenden rör han sig på hemmaplan. Lag och ordning är traditionellt starka moderata profilfrågor. De har dessutom blivit allt viktigare för väljarna de senaste åren.

Tonen och kritiken är hård och signalerar tydligt att Ulf Kristersson ser hösten som en återgång till konflikt och konfrontation i svensk politik. Den beramade borgfreden under coronakrisen är nu ett minne blott.

Retoriken påminner om SD:s

Kristersson raljerar över statsministerns agerande, liknar det grova våldet vid ”Sveriges andra pandemi” och pekar ut brottsligheten som det största hotet mot Sverige, som dagens politiker har upplevt. På samma sätt anklagar han Socialdemokraterna för en ”ansvarslös” migrationspolitik. Retoriken påminner om Sverigedemokraternas, men speglar samtidigt den förändring av moderat migrationspolitik som genomförts de senaste åren.

Men att lyfta migrationspolitiken är inte riskfritt för Moderaterna. Visst kan frågan skapa stora problem för Socialdemokraterna, som är på kollissionskurs med regeringspartnern Miljöpartiet om den framtida migrationspolitiken. Men samtidigt talar mycket för att det är Sverigedemokraterna, inte Moderaterna, som har mest att vinna på en politisk debatt som domineras av flykting- och invandringspolitiken.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.