Vägmärke utanför Knutby. Foto: TT

Analys: Att gå emot Åsa Waldau var som att trotsa Gud

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den fällande domen mot de tre ledande pastorerna i Knutby Filadelfia är inte bara en bekräftelse på att brott har begåtts. Den är också en bekräftelse på att ryktena om missförhållandena i församlingen var sanna. Knutby Filadelfia har varit en hierarkisk sekt, där medlemmarna styrts med skuld, skam och systematisk bestraffning.

Karin Fagerlund

Utrikesreporter

De kallade sig för “bordet” – den innersta kretsen i Knutby Filadelfia. I den ingick tolv personer och Kristi Brud, Åsa Waldau. Den religiösa parallellen till den laguppställningen är säkerligen ingen slump.

“Bordets” uppgift var att hålla Åsa Waldau “i frid”. Enligt deras tro skulle hon gifta sig med Jesus och få “komma hem” – alltså dö. Exakt när Jesus skulle komma visste dock ingen så det gällde att ständigt vara beredd.

Fick stryk om man var “fel”

Hölls inte Åsa Waldau “i frid” kunde vad som helst hända. En av de utsatta kvinnorna vittnar om att hon var Åsa Waldaus betjänt i princip dygnet runt i flera år. I stort sett varje dag serverade hon henne frukost på sängen. Hon gav också massage och fixade med Åsa Waldaus hår och naglar. Hela tiden fick hon höra hur värdelös hon var och att hon inte skulle tänka själv. Var hon “fel” som det kallades, så fick hon stryk.

Enligt åtalet, som tar upp händelser från 2014 och framåt, har målsäganden blivit biten i ansiktet, huggen med en gaffel i handen, sparkad i magen och upprepade gånger fått sitt huvud dunkat i väggen. Av dessa handlingar har rätten valt att döma Åsa Waldau för de två sistnämnda. Åtalet om hugg med gaffel ogillas då det inte går att styrka. Bettet i ansiktet anser rätten har skett men det är inte fastställt när och brottet skulle därmed kunna vara preskriberat.

Handlade om att fördriva onda andar

Vittnesmålen från de andra målsägandena är snarlika – alla handlar om en underdånighet till Åsa Waldau. Fick de stryk så var det mer synd om Åsa Waldau än om de själva. Även Åsa Waldau har haft den bilden. Hon har erkänt att visst våld har förekommit men menar att det handlade om att fördriva onda andar, vilket även målsäganden trott.

Men i dag har alltså Uppsala tingsrätt gjort en annan bedömning. Åsa Waldau är ensam ansvarig för det våld hon har utövat. “Hon har varit medveten om den hierarki som gällt och om uppfattningen att en protest mot henne varit detsamma som att protestera mot Gud,” skriver tingsrätten.

Sista kapitlet i fallet Knutby?

Sammanlagt döms Åsa Waldau för misshandel i åtta fall mot fem olika målsäganden. Straffet blir 120 timmars samhällstjänst och skadestånd.

Det längsta straffet får dock den före detta pastorn Urban Fält. Han döms till 160 timmars samhällstjänst för att sexuellt ha utnyttjat en 17-årig flicka i beroendeställning. Urban Fält har varit Åsa Waldaus närmaste man och i församlingen ansetts ha en nära relation till Gud. De sexuella handlingar han utförde med flickan skulle vara ett sätt att påskynda Jesus återförening med Åsa Waldau.

Den tredje pastorn som döms är Peter Gembäck. Han döms för ett fall av misshandel och ett fall av olaga tvång. Han straff blir lindrigare – villkorlig dom och dagsböter – delvis på grund av att han var den som gick till polisen och lade alla korten på bordet.

Domen mot de tre pastorerna är en plågsam läsning om en kristen sekt där människor hjärntvättats och satts i skräck. Den är också ett bevis på att människor under press är experter på att bevara hemligheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.