SVT/Novus väljarbarometer visar att läget är stabilt i svensk väljaropinion. Väljarrörelserna är begränsade och den enda statistiskt säkra förändringen är Kristdemokraternas uppgång till 5,3 procent (+1,1).
Därmed befinner sig partiet på tryggare mark och partiledaren Ebba Busch kan i alla fall för stunden andas ut. Om det är en vändpunkt eller ej för partiet återstår att se. Kristdemokraterna har tappat stöd i opinionen sedan toppnoteringarna våren 2019 men nu syns alltså en uppgång.
För att dra säkra slutsatser om Kristdemokraternas uppgång behövs mera underlag i form av ytterligare opinionsundersökningar. Det vore dock intressant om partiet lyfter trots uppmärksamheten kring partiledarens hustvist och den pågående förundersökningen om förtal. I slutet av denna månad blir det förhör med åklagaren och därefter väntas besked om förtalsprocessen fortsätter eller om förundersökningen läggs ner. Ett avgörande i hustvisten kan däremot dröja till sent i höst.
Liberalerna har anledning att vara besvikna
För Liberalerna ser läget allt mera hopplöst ut. Trots partiets besked i regeringsfrågan är ingen ljusning i sikte. De som hoppats på en snabb effekt i opinion har all anledning att vara besvikna. Liberalerna ligger kvar på 2,9 procent vilket innebär att Nyamko Sabunis ställning som partiledare är fortsatt svag. Det innebär sannolikt också att de interna kritikerna som ifrågasätter närmandet till SD inte lär tystna.
Läget är också krisartat för Miljöpartiet som trots språkrörsbytet inte lyfter i opinionen. Det nya språkröret Märta Stenevi har synts en hel del i debatten, men någon Stenevi-effekt kan man inte tala om. Miljöpartiet får endast 4,0 procent (-0,5) i SVT/Novus väljarbarometer.
Även om vårbudgeten har presenterats och flera andra politiska utspel har gjorts är det tydligt att väljaropinionen just nu är tämligen stabil. En förklaring kan vara en kvardröjande coronaeffekt i ett läge där debatten om skuld och ansvar för eventuella fel och brister snarare mattats av än intensifierats.
Oförändrade styrkeförhållanden
Styrkeförhållandena mellan de tre största partierna i svensk politik är i grova drag oförändrade och Socialdemokraterna är fortsatt klart största parti, med Moderaterna som näst störst och därefter Sverigedemokraterna.
Den enskilt största politiska mediala händelsen på senare tid är helgens uppgörelse mellan M, KD, L och SD i migrationsfrågan. Uppgörelsen innebär ännu ett steg mot att ett nytt regeringsalternativ tar form. Utspelet fick stort genomslag i medierna, men eventuella opinionseffekter fångas inte upp i denna väljarbarometer.