Stefan Löfven och Annie Lööf. Foto: Anders Wiklund, Jessica Gow/TT

Analys: Efter Annie Lööfs nej – total osäkerhet i regeringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter Annie Lööfs tydliga nej till Stefan Löfven råder total osäkerhet i regeringsfrågan. Efter höstens alla turer blir det allt svårare att föreställa sig hur en ny regering ska kunna bildas.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Centerpartiets besked på måndagen är ett stort bakslag för Stefan Löfven och för hela processen att bilda en ny regering.

Trots stora sakpolitiska eftergifter fick Löfven nobben av Centerpartiet, som inte tycker att eftergifterna är tillräckliga och som dessutom dragit slutsatsen att ett samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet riskerar att få förödande konsekvenser för det egna partiet.

Tillbaka till ruta ett

När 92 dagar gått sedan valdagen kan man därför konstatera att regeringsbildningen åter är tillbaka till ruta ett.

Egentligen är läget allvarligare än så. Till skillnad från på valdagen har nu alla realistiska regeringsalternativ prövats i botten. Inget av dem har resulterat i en ny regering.

Frågan är vad talmannen ska göra nu för att åter få fart på processen. Om han gör allvar av sitt besked att testa Stefan Löfven i en skarp statsministeromröstning i riksdagen kommer Löfven alltså att röstas ner. Då tar Sverige ytterligare ett steg närmare ett extraval.

Försöker undvika nyval

Samtidigt vill de flesta av riksdagspartierna undvika ett nyval. Det skulle tala för att partiledarna till slut hittar en lösning, i alla fall inför den fjärde och sista omröstningen i riksdagen. Men det ska samtidigt sägas att det är svårt att se hur en sådan lösning skulle kunna se ut.

För även om Annie Lööf och Centerpartiet säger nej till att samarbeta med en S/MP-regering står partiet fast vid sitt nej till en borgerlig regering som stöds av Sverigedemokraterna. Det beskedet gav Annie Lööf återigen vid dagens presskonferens.

Vill hålla SD utanför

I stället vill Centerpartiet att de två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, gör upp om regeringsmakten för att därmed hålla SD utan inflytande. Hittills har dock både Stefan Löfven och Ulf Kristersson avvisat alla sådana tankar.

Men uppenbart har inte Stefan Löfven gett upp hoppet om att leda nästa regering. När han under i dag mötte medierna förklarade han sig villig att fortsätta sina försök att bilda regering och stängde inga dörrar. Tvärtemot framstod det som att han, trots allt, är beredd att fortsätta samtalen med både Liberalerna och Centerpartiet.

Frågan är dock om Annie Lööf är beredd till det. Att Centerpartiet till slut sa nej till uppgörelsen med Socialdemokraterna handlar inte enbart om att partiet tyckte att det fått för dåligt betalt för sitt politiska stöd. Det handlar också om att allt fler centerpartister börjat fundera en extra gång på vad ett samarbete vänsterut långsiktigt skulle innebära för partiet.

C backade ur

Enligt förhandlingsresultatet skulle visserligen värnskatten slopas redan från årsskiftet, men Miljöpartiet skulle samtidigt få igenom sitt nya friår och Socialdemokraterna sin familjevecka. När det gäller arbetsrätten och hyresregleringen tyckte Centerpartiet heller inte att Socialdemokraterna rört sig tillräckligt långt. Dessutom uppfattade Annie Lööf det som att Vänsterpartiet haft ett alltför stort inflytande på slutprodukten.

Ytterligare en sak som komplicerade läget för Centerpartiet var att Miljöpartiet  skulle lägga beslag på flera viktiga ministerposter, sannolikt den som miljöminister. Det här fick de mer traditionella delarna inom Centerpartiet att reagera. Synen på skogsnäringen och landsbygden skiljer sig nämligen kraftigt åt mellan Centerpartiet och Miljöpartiet.

Ny regering efter jul

Sammantaget ledde detta till att Centerpartiet i sista stund backade ur det tilltänkta samarbetet med Socialdemokraterna. Det politiska priset riskerade att bli för högt, resonerade centerledningen.

Därmed är det dags för ett omtag i hela regeringsfrågan. Kanske kan det nu dröja fram till efter jul innan Sverige får en ny regering. Att de inblandade partierna plötsligt skulle vara beredda att i grunden ompröva sina positioner är inte realistiskt att tro. För detta behövs sannolikt mera tid.

Samtidigt lurar nästa bakslag om hörnet för Stefan Löfven. På onsdag ska riksdagen fatta beslut om budgeten för nästa år och allt tyder nu på att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion kommer att vinna den avgörande voteringen över regeringens övergångsbudget. I och med att Centerpartiet och Liberalerna sagt att de ska lägga ner sina röster samlar M/KD-motionen fler mandat i och med att Sverigedemokraterna meddelat att de tänker rösta på den.

Stefan Löfvens enda hopp är att innan onsdag kunna presentera en ny uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna, som får dem att i stället stödja övergångsbudgeten. Men att det skulle vara möjligt tror nog inte ens Löfven själv på, även om det brukar sägas att hoppet är det sista som överger människan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.