Stefan Löfven berättade under en presskonferens hur man jobbar vidare med regeringsbildningen. Foto: TT

Stefan Löfven: ”Redo att göra eftergifter”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven stänger inte dörren för ett samarbete i mitten, trots att han fick nobben av Annie Lööf (C) på måndagen. Hon menar att S-ledaren inte går deras krav till mötes.

– Vi är fortsatt redo att göra eftergifter, säger Löfven.

Annie Lööfs (C) besked under måndagsförmiddagen var tydligt. Centerpartiet och Socialdemokraterna har inte lyckats nå en överenskommelse, och de kommer att trycka rött för Löfven i kammaren om han skulle föras fram som statsministerkandidat. De kommer även lägga ner sina röster i budgetomröstningen på onsdag.

Löfven säger att han respekterar C:s beslut, och menar att alla parter som förhandlat har ansträngt sig för att mötas.

– Jag tycker vi alla har bjudit till, jag menar verkligen det. Det är oerhört svårt och komplext och i vissa frågor står vi långt ifrån varandra, men alla har bjudit till.

S: Gjort eftergifter

Enligt Lööf är Socialdemokraterna inte redo att släppa Vänsterpartiet i deras förhandlingar.

– De har inte haft förmågan att se vilket behov Sverige har på bostadsmarknaden, skattesystemet, arbetsmarknaden och de har inte kunnat klippa banden till Vänsterpartiet, sade C-ledaren.

Samtidigt hävdar Löfven att man gjort konkreta förändringar i de områdena.

– S har gjort stora konkreta eftergifter på skatteområdet, arbets- och bostadsmarknaden, säger han.

Stänger inte dörren

S-ledaren lyfter bland annat fram rejäla förändringar för värnskatten, och vissa regler på arbetsmarknaden som exempel på saker han har varit redo att förhandla om. Stefan Löfven stänger inte heller dörren för ett framtida samarbete.

– Vi är fortsatt redo att göra eftergifter och bjuda till. Oavsett vad vi kommer fram till kommer det att vara en kompromiss för alla parter och så måste det vara.

L har avgörande roll

På onsdagen röstar riksdagen om budgeten. Alternativen som står på bordet är en M+KD-budget eller en modifierad övergångsbudget. Vad det blir hänger på Liberalerna som ska nå ett beslut på tisdagens möte med partirådet.

Parallellt med detta fortsätter jakten på en ny statsminister, och frågan kvarstår om talmannen kommer att föra fram Stefan Löfven som statsministerkandidat för en omröstning i riksdagen, eller gå en annan väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.