Talmannen Andreas Norlén kommer inte med ny information förrän han har hållit i informella samtal med partiledarna. Foto: Puntis Lundahl / TT

Talmannen kallar partiledare till informella samtal

Uppdaterad
Publicerad
Talmannen kommer hålla informella samtal med partiledarna. Samtidigt är det oklart vad nästa steg i regeringsbildning blir efter att Annie Lööfs besked om att C inte har nått en överenskommelse med S.

Lööfs besked under måndagsförmiddagen var tydligt. C och S har inte lyckats nå en överenskommelse, och de kommer trycka rött för Löfven i kammaren om han skulle föras fram som statsministerkandidat. De kommer även lägga ner sina röster i budgetomröstning.

Det är nu upp till talman Andreas Norlén att avgöra vad nästa steg blir. Anser han att Löfven bör prövas i riksdagen, eller väljer han att ge sonderingsuppdraget till någon annan?

Ska hålla informella samtal

För tillfället avvaktar talmannen med att ge ett besked.

– Jag har fått besked om att Centerpartiet inte ställer sig bakom den överenskommelse som partierna har arbetat med. Jag kommer därför att ge partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av beskedet. Under tiden kommer jag att hålla informella samtal med olika partiledare, säger Andreas Norlén.

Talmannen kommer efter dessa samtal att återkomma med information om nästa steg i regeringsbildningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer