Enligt utredningen får 800 000 personer någon form av insats från socialtjänsten varje år. Foto: SVT Nyheter Direkt

”Finns en enorm misstro mot socialtjänsten”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades slutbetänkandet om utformningen av den nya socialtjänstlagen till socialminister Lena Hallengren. Den nya lagen ska bland annat präglas av jämställdhet.

– De har tagit in en forskare som tittat på om beslut fattas beroende på kön. Då har man kommit fram till att det behövs ett mål för jämställda insatser, att man inte ska få mer eller mindre hjälp för att man är man eller kvinna, säger SVT:s reporter Marja Grill. 

Ett av målen i den nya lagen är ökad tillgänglighet.

– Det finns en enorm misstro mot Socialtjänsten. Det beror på att de har en enorm makt, de kan ju ta dina barn, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det verkar vara en väl genomförd utredning på det sättet att man tänker på det ska spara pengar och öka tillgängligheten. Att man inte ska behöva söka och bli bedömd, utan att man direkt som till exempel ungdom med missbruksproblem ska kunna söka till kommunens missbruksprogram.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.