Socialminister Lena Hallengren (S) och regeringens särskilda utredare MArgareta Winberg. Foto: SVT

Förslag om ny socialtjänstlag överlämnas till Lena Hallengren

Uppdaterad
Publicerad

I dag överlämnade regeringens särskilda utredare Margareta Winberg slutbetänkandet om utformningen av den nya socialtjänstlagen till socialminister Lena Hallengren. Bland annat införs ett förtydligat barnperspektiv.

Margareta Winberg fick i april 2017 regeringens uppdrag att göra en översyn av socialtjänstlagen och hur den ska utformas för framtiden. I dag klockan 15 överlämnades slutbetänkandet om Framtidens socialtjänst till socialminister Lena Hallengren (S).

– Det är ett omfattande uppdrag och jag ser väldigt mycket fram emot att ta del av utredningens slutsatser, säger Lena Hallengren.

– Socialtjänstlagen är en av de juridiska hörnstenarna i den svenska välfärden.

Enligt utredningen, som är på 1 328 sidor, får 800 000 personer någon form av insats från socialtjänsten varje år. Under 2018 uppgick kostnaderna till 250 miljarder kronor, vilket är en ökning med 37 procent på tio år.

Enligt Margareta Winberg har en av målsättningarna i arbetet varit att göra socialtjänsten effektivare med en tydligare och modernare struktur. Men också ”hållbar”.

– Det här är en stor insats för välfärden i vårt land, säger Margareta Winberg.

– Den ska hålla över tid, den ska hålla över olika situationer och hålla genom olika politiska konjunkturer, säger hon.

I utredningen har tre övergripande mål lagts till. Socialtjänsten ska ha ett tydligare jämställdhetsperspektiv och främja människors jämställda levnadsvillkor, ha ett förebyggande perspektiv samt en ökad inriktning på tillgänglighet för dem som vill söka hjälp.

– När lagen kom till för nästan 40 år sedan var inte jämställdhetsdebatten i så stor igång. Nu vet vi mer och därför har vi lagt till ett jämställdhetsperspektiv som mål, säger Margareta Winberg.

I utredningen föreslås också ett förtydligat barnperspektiv ”som stärker barnens rätt”.

Där ingår att beakta vad som bedöms vara barnets bästa, barnets rätt till information, barnets rätt att framföra och inte framföra åsikter, samtal med barn utan vårdnadshavares samtycke, att underlätta placerade barns kontakt med syskon samt att tiden för uppföljning förlängs från två till sex månader.

– Hade jag fått bestämma helt och hållet själv hade jag kanske gått lite längre. Men vi hade också en restriktion kring föräldrabalken som vi inte skulle se över, och den ger en starkt rätt till föräldrarna. Så vi har gjort det vi har kunnat inom socialtjänstens ram, säger Margareta Winberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.