I många länder är frågan om att låta kinesiska Huawei vara med och utveckla 5G-nätet i landet en fråga på regeringsnivå. Europeiska länder har valt helt olika sätt. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Analys: För sent, för dyrt, för säkerhets skull

Publicerad
Analys ·

Så blir den av till slut, 5G-auktionen. Inte en dag för tidigt tycker de som undrar hur IT-nationen Sverige, pionjär när det var dags för 4G, hamnat på efterkälken.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

För konsumenter handlar det till en början mest om snabbare mobilsurf, ingen kan idag säga vad morgondagens nya ”killer-apps” som bygger på 5G kommer bli. För företag som lägger allt mer av verksamheten i molnet är användarnyttan mer konkret. Därför har näringslivet beklagat sig över den svenska 5G-förseningen.

I konkurrentens försvar

Auktionen blir av för tidigt, tycker Huawei som portats från att leverera utrustning för 5G-nätet av Post och telestyrelsen (som gör som Försvaret och Säpo sagt till dem). Bolaget försöker överklaga förbudet in i det sista.

Även teleoperatörer som ska vara med och bjuda på 5-licenserna verkar måttligt nöjda över att auktionen drar igång innan spelreglerna är definitivt klara. Tre, som har mycket utrustning redan från Huawei som de kanske måste göra sig av med, har också överklagat PTS beslut. För dem är kalkylen nu osäker.

Även Ericsson lär ha ryckt ut till konkurrentens försvar. Enligt DN ska vd Börje Ekholm försökt påverka regeringen för att få den att gripa in och ändra beslutet. Och Jacob Wallenberg, vice ordförande i Ericsson och ordförande i Ericssons storägare Investor, har till tidningen sagt att det är ”angeläget att Huawei får verka i Sverige”. Ett utspel som kanske kan blidka någon i Peking. För Ericsson är Kina en viktig exportmarknad.

Rädsla för ”made in China”

En annan risk är att konkurrensen minskar när teleoperatörerna går från att ha tre leverantörer att spela ut mot varandra, till bara två (Ericsson och Nokia). 

Men om vi får 5G för sent, kanske lite för dyrt, så är det för säkerhets skull. Allt handlar ju om rädslan för att kinesiska techbolag innebär en latent bakdörr för kommunistpartiet att spionera eller sabotera genom det som byggts ”made in China”.

Eller som EU-kommissionär Margrethe Vestager uttrycker det när jag frågar henne om ”Huawei-förbud” i Europa och vad det i slutändan kan innebära för kostnaden av 5G-utbyggnaden:

– Du har såklart en poäng där, men problemet när det handlar om säkerhet är att det också kan bli för billigt. Du betalar ett pris om du betalar med data som flödar ut till någon som du inte vill ska se den. Det är ett pris du också måste räkna in i kalkylen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.