Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige importerar en hel del livsmedel – så vad händer när det blir varmare och torrare hos producenterna utomlands? Hör SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström. Foto: SVT/TT

Analys: ”Klimatkrisen ser ut att stegras framför våra ögon”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I Sverige varnas för halverade vallskördar och brandrisk i nästan halva landet och sommaren har knappt börjat. I Kanada rasar över 400 bränder, i Kina och Ryssland slås nya värmerekord. De globala utsläppen är högre än någonsin. Det leder till nya risker som vi behöver prata mer om.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det klimatforskningen länge förutspått ser nu ut att spelas upp framför våra ögon. Vi är snabbt på väg in i eldens och hettans tidsålder. I Sverige syns tecknen överallt. Riskerna för skogsbränder ökar, nya arter flyttar in i Sverige medan en del av de gamla inhemska inte klarar det varmare klimatet. Det visar SVT:s granskning av hur klimatförändringarna slår mot Sommarsverige.

Klimatforskarnas varning på väg att slå in

Vädret är svårt att förutspå men det som sker just nu är i linje med de konsekvenser som klimatforskarna varnat för, beräkningar från bland annat EU:s meteorologiska organ Copernicus visar att det kommer bli en het och torr sommar, där södra Skandinavien och Östersjökusten är ovanligt torr just nu. 

Klimatförändringar i Sverige

LRF:s beräkningar visar att man i vissa områden kommer förlora nästan hälften av den första skörden gräs. Fortsätter torkan efter midsommar kan de stora spannmålsskördarna vara i fara. Extremväder och torka påverkar oss på många sätt men det som snabbt kan bli akut är tillgången på mat.

Matförsörjningen hotas

Varannan tugga mat vi äter i Sverige är importerad. Det kan jämföras med Finland som har en självförsörjningsgrad på 80 procent. 

Vi ägnar för liten uppmärksamhet åt hur den stegrande klimatkrisen hotar vår matförsörjning. Vi är långt mer sårbara än vad vi tror. Vi är (så länge det inte blir missväxt) ganska självförsörjande på spannmål, mjölk och ägg men importberoende av frukt, grönsaker och kött. Vi är också beroende att importera drivmedel, konstgödsel och insatsvaror. Men om de länder vi importerar ifrån också drabbas av vattenbrist och torka så kommer importerade varor dels bli dyrare, dels minska i volym. En ny studie visar hur sårbar matförsörjningen globalt är för torka. 75 procent av den globala matproduktionen är beroende av regn. 

Lösningen enligt MSB är mer självförsörjning med hjälp av handelsträdgårdar, fler växthus och lokala odlingar.

I klippet ovan: Sverige importerar en hel del livsmedel – så vad händer när det blir varmare och torrare hos producenterna utomlands?

Atmosfären dopas med växthusgaser

Orsaken till den stegrande klimatkrisen ligger i vad som händer i atmosfären. Utsläppen av växthusgaser värmer upp jorden. 

Trots årtionden av klimatförhandlingar och löften från politiker och företag fortsätter vi att dopa atmosfären med växthusgaser. En uppmärksammad rapport från Leeds Universityvisade i förra veckan att de globala utsläppen är rekordhöga. 54 miljarder ton årligen, det är en ökning med en miljard ton sen 2019. 

Den globala uppvärmningen senaste årtiondet blev 1.14 grader vilket är högre än IPCC:s scenario.

Klimatforskarna vädjar att allmänheten ska få veta att klimatarbetet går för långsamt och är otillräckligt. 

Att tiden inte längre är på vår sida.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet