ANALYS: Låg tilltro till att politikerna kan lösa klimatkrisen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Endast en procent av svenskarna anser att Sveriges agerande är viktigast för att påverka klimatförändringen. Det är sannolikt en viktig förklaring till Miljöpartiets dåliga opinionssiffror. För trots ett stort fokus på klimatfrågan i samhällsdebatten balanserar Miljöpartiet på riksdagsspärren.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Idag avslutas Miljöpartiets kongress, som lägger fast partiets politik inför valåret. Miljöpartiet vill bland annat genomföra stora satsningar för att ställa om Sverige, förbjuda delar av inrikesflyget och förbjuda nya bensin- och dieselbilar från 2025.

Miljöpartiets företrädare betonar ofta vikten av åtgärder i Sverige, både för att det enligt partiet är effektiv klimatpolitik, men också för att det är viktigt att Sverige som land är ett föredöme i det globala arbetet mot uppvärmningen.

Klimatkrisen

Lägre tilltro än i andra politiska frågor

Novus undersökning om väljarnas syn på klimatpolitiken bekräftar också att väljarna tycker att det är viktigt att Sverige är ett föregångsland på detta område.

Däremot tror inte väljarna att Sveriges agerande är särskilt viktigt för att påverka klimatförändringen. Faktum är att bara en procent är av denna uppfattning.

Istället tror väljarna att internationella organisationer, främst FN men också EU, är viktigast för att hejda den globala uppvärmningen. Intressant i sammanhanget är också att en stor väljargrupp betonar det individuella ansvaret.

Undersökningen visar samtidigt att väljarna generellt sett har lägre tilltro till politikernas agerande i klimatfrågan jämfört med andra sakpolitiska frågeområden. Klimatfrågan avviker här kraftigt från övriga politiska frågor.

När det gäller frågor som landets ekonomi, skolan och äldreomsorgen, för att ta några exempel, finns en avsevärt högre tilltro till politikernas förmåga att lösa problemen än när det gäller klimatet.

Allt detta kan sammantaget vara en viktig förklaring till att väljarna, trots det stora intresset för klimatfrågan, väljer att inte lägga sin röst på Miljöpartiet.

I SVT/Novus senaste väljarbarometer fick Miljöpartiet endast 4,0 procent trots att partiet har högst förtroende bland riksdagspartierna i just klimatfrågan.

Klimatdebatt gynnar inte nödvändigtvis MP

En annan delförklaring till Miljöpartiets opinionsproblem kan vara väljarnas syn på vad som är effektiv klimatpolitik. Här betonar företrädare för Miljöpartiet ofta genomgripande förändringar och åtgärder i Sverige. Väljarna däremot anser att ekonomiska påtryckningar mot stora utsläppsländer är mest effektiva.

En annan stor grupp väljare vill ha utbyggd kärnkraft, till skillnad från Miljöpartiet som länge haft en total avveckling av kärnkraften som ett av sina viktigaste krav.

Däremot finns också utbyggd sol-, vatten och vindkraft med högt upp på väljarnas lista. Just satsningar på sol- och vindkraft ligger väl i linje med Miljöpartiets prioriteringar.

Förvånansvärt få väljare tror att flera av de åtgärder som förespråkas av bland annat Miljöpartiet är särskilt effektiva. Bara några enstaka procent anser att det är effektiv klimatpolitik att höja bensin- och dieselskatten, byta till elbil eller att skaffa solceller hemma.

Den splittrade opinionen i synen på hur klimatkrisen ska hanteras innebär att en valdebatt om klimatet inte med säkerhet kommer att gynna enbart Miljöpartiet. Flera partier profilerar sig i frågan, med helt eller delvis, olika infallsvinklar. Miljöpartiets närmaste konkurrenter är utan tvekan Vänsterpartiet och Centerpartiet, men på andra sidan håller också en grön höger på att samlas som mer betonar teknik och kärnkraft.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet