Integrationen kan lyckas om alla anstränger sig säger C-ledaren Annie Lööf i sitt tal. Foto: Daniel Wallmark

Analys: ”Lööf (C) viker inte ner sig om flyktingpolitiken”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Centerledaren Annie Lööf tänker inte vika ner sig. I sitt tal till nationen ger hon klart besked. Centerpartiet står fast vid en generös flyktingpolitik.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Om Annie Lööf hämtat inspiration från den amerikanske rockikonen Tom Petty och hans välkända låt ”I Wont´t Back Down” vet jag inte, men budskapet bygger i alla fall på samma inställning. I en tid när flera andra partier skärper sin migrationspolitik och helt lägger om den politiska retoriken är Annie Lööf glasklar: hon tänker inte backa eller vika ner sig.

Trots kritik från både politiska motståndare och allierade håller hon fast vid den grundläggande generösa hållning partiet har i migrationsfrågan. Det är också det tydligaste politiska budskapet i hennes tal till nationen.

Val 2018 – #dinröst

Tittar tillbaka på uppväxten

För att förmedla denna bild vänder hon tillbaka blicken till den egna uppväxten i Gnosjötrakten. Under kriget i det forna Jugoslavien på 1990-talet kom under ett år 70.000 flyktingar till Sverige. En del av dem hamnade i Småland, i närheten av Annie Lööfs familj.

Hon beskriver hur de lekte tillsammans, hur lokala företag och föreningslivet ställde upp, hur många av dessa flyktingar kunde få jobb och komma in i samhällsgemenskapen. Hon berättar hur hon med egna ögon kunde se hur integration fungerar i verkligheten.

Visst, konstaterar hon, integrationen är en av de stora ödesfrågorna för Sverige, men den kan lyckas om alla anstränger sig och bjuder till.

Står fast vid generös flyktingpolitik

I en tid när allt mer av integrationsdebatten handlar om hårdare regler och en allt tuffare retorik står Annie Lööf fast vid sina principer. De handlar inte bara om en generös flyktingpolitik, utan också om att de som kommit hit ska kunna få jobb med lägre lön. Att komma in på arbetsmarknaden är det viktigaste, menar hon.

Samtidigt varnar hon i sitt tal för dem som vill svartmåla och misstänkliggöra människor som ser annorlunda ut eller har en annan bakgrund. Se istället potentialen hos dem, drivkraften i att försöka skapa sig ett bättre liv, uppmanar hon.

Just detta är essensen i hennes tal. Att människor som kommer hit inte ska betraktas som en belastning utan som en tillgång för Sverige.

Det här är egentligen inget nytt i den politiska debatten. Fram tills för några år sedan lät de flesta svenska politiker så här. Men efter flyktingkrisen 2015 har de flesta partier på olika sätt skärpt sin politik. Längst har Moderaterna gått i sin omsvängning, men också Socialdemokraterna vill ha en stramare flyktingpolitik. Kristdemokraterna är inne på samma linje, men Centerpartiet tycks inte vara berett att ändra ståndpunkt.

”Vägval mellan gott och ont”

I stället pekar Annie Lööf ut valet i höst som ett vägval mellan det onda och det goda. Det onda utgör här det hon kallar att jagas av rädslan, mot slutenhet, mindre frihet och där grupper och nationer ställs mot varandra. Det goda, alltså det hon själv står för, handlar om att göra Sverige grönare, tryggare, där tillit gäller snarare än misstro och där medmänsklighet går före främlingsfientlighet.

Även om Annie Lööfs tal inte riktar in sig mot en avlägsen framtid är det onekligen en tydlig bild av hennes vision om hur Sverige ska utvecklas. Hennes tal är ett klart besked i den värderingskonflikt som just nu dominerar den svenska politiska debatten. Annie Lööf är inte beredd att överge sina frihetliga principer om öppenhet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet