Lööf och Löfven vid en pressträff i september. Förändringarna av arbetsrätten var Centerpartiets viktigaste krav för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Foto: Arkivfoto: Pontus Lundahl/TT

Analys: ”Mest lättad i dag är Löfven – nöjdast är Lööf”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven (S) kan andas ut. Hotet om misstroendeförklaring om arbetsrätten är avvärjt och ett nytt rosornas krig verkar långt borta. 

Dessutom – tack vare de förändringar som Kommunal och IF Metall har fått igenom slipper januaripartierna strida om eventuella eftergifter för att blidka LO.

Men nöjdast i dag är Annie Lööf (C).

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Det var en kvittrande glad Annie Lööf (C) som kommenterade uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO:s två största förbund. En historisk uppgörelse, av samma dignitet som Saltsjöbadsavtalet, var hennes slutsats. Och visst har C-ledaren anledning att vara belåten. Förändringarna av arbetsrätten var Centerpartiets viktigaste krav för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Först på andra försöket i regeringsförhandlingarna efter valet 2018, när man efter hårda förhandlingar enats om skrivningen att LAS ska förändras genom “tydligt utökade undantag från turordningsreglerna” fick Löfven grönt ljus från sin nya samarbetspartner på andra sidan blockgränsen.

Metoden - att hota arbetsmarknadens parter med lagstiftning om de inte kommer överens – har sågats hårt av en enig fackföreningsrörelse. 

– Ytterst är det Centerpartiet och Liberalerna som kraschade denna förhandling genom att driva igenom LAS-utredningen, slog LO:s ordförande Susanna Gideonsson fast när parternas förhandlingar strandade i början av oktober.

Talar tyst om eftergifter

Men nu, snart två år efter januariavtalet sattes på pränt, verkar metoden ha fungerat. Inte konstigt att Centerpartisterna ser det som sin viktigaste framgång. Att de egentligen inte gillar de eftergifter som IF Metall och Kommunal har fått igenom talar de tyst om en dag som denna.

För Stefan Löfven (S) innebär dagens besked att han kan andas ut. Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring om arbetsrätten kan svårligen förverkligas när en så stor del av LO:s medlemmar nu har ställt sig bakom partsöverenskommelsen. I synnerhet när det handlar om Kommunal, vars medlemmar Vänsterpartiet alltid säger sig värna. 

Här får den nybakade partiledaren Nooshi Dadgostar helt enkelt finna sig i att bli akterseglad i en fråga som varit avgörande för att stärka partiets ställning i LO-kollektivet. Vad annat kan hon göra än att välkomna förändringarna som Kommunal har fått igenom?

Största förändringen av anställningsskyddet på årtionden

Att LO är splittrat är smolket i glädjebägaren för Stefan Löfven. Självklart hade det varit bättre för Socialdemokraterna om LO centralt hade anslutit sig. Och det ska inte uteslutas att det är så dramat slutar. Att stå vid sidan av när lagstiftningen om framtidens arbetsmarknad ska mejslas fram svider nog en smula i LO-borgen. Än troligare är att fler förbund först ansluter sig på egen hand. Närmast till hands ligger Handels och HRF. Det finns flera delar i överenskommelsen som borde tilltala deras medlemmar, i synnerhet möjligheten till kompetensutveckling för visstidsanställda.

Dagens besked innebär också att januaripartierna slipper en strid mellan sig om eventuella förändringar av överenskommelsen för att blidka LO. Det hade annars kunnat bli en rejält svår nöt att knäcka under lagstiftningsprocessen. 

Dagens överenskommelse kommer få stor betydelse för svensk arbetsmarknad. Det är den största förändringen av anställningsskyddet på årtionden. Till det kommer ett omställnings- och kompetensutvecklingspaket som kostar statskassan drygt nio miljarder. 

Men om den 4 december 2020 blir ett lika historiskt datum som den 20 december 1938 då Saltsjöbadsavtalet skrevs under står skrivet i stjärnorna. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.