För Nyamko Sabuni är det vinna eller försvinna som gäller, menar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Analys: Sabuni har kniven mot strupen

Publicerad
Analys ·

Nyamko Sabuni har kniven mot strupen när hon i morgon väljs till ny partiledare för Liberalerna. Efter ett katastrofalt EU-val ligger partiet också under riksdagsspärren i SVT Novus sista väljarbarometer innan sommaren.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

För Nyamko Sabuni är det vinna eller försvinna som gäller. Liberalerna saknar helt marginaler efter en långvarig nedgång i opinionen. Uppenbart är också att partiet förlorat på regeringsuppgörelsen i vintras.

I SVT Novus väljarbarometer för juni får Liberalerna endast 3,6 procent av väljarsympatierna. Lyckas inte Sabuni vända den negativa utveckligen riskerar alltså partiet att åka ur riksdagen i nästa val.

Å andra sidan rymmer den rådande situationen också möjligheter för en nyvald partiledare. Lyckas hon vända trenden och öka partiets väljarstöd kommer hon att hyllas som en liberal frälsare.

Svår väg dit

Men vägen dit är inte enkel och Sabuni kan inte räkna med några snabba förändringar i opinionen. Ebba Busch Thor fick kämpa länge innan hon lyckades föra upp Kristdemokraterna på säker mark.

Den här väljarbarometern är dock dyster läsning även för Kristdemokraterna. Partiet har snart tappat hela vinterns och vårens uppgång i opinionen.

Mitt i eländet kan Ebba Busch Thor ändå trösta sig med att väljarraset nu ser ut att ha bromsats upp och att läget därmed har stabiliserats för partiet.

Tuffa tider för KD

För Kristdemokraterna är väljarbarometern ännu en obehaglig påminnelse om hur flyktig väljarnas kärlek kan vara. Nyss segerrusig av framgång tvingas Ebba Busch Thor nu smaka en bittrare kalk.

Kristdemokraterna, som ägnat den senaste tiden åt att försöka krishantera EU-valrörelsens abortdebatt, backar i SVT Novus väljarbarometer till 7,7 procent, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med 2,3 procentenheter.

När Lars Adaktusson nu har petats som partiets andre vice ordförande hoppas Ebba Busch Thor kunna ta nya tag för att vinna tillbaka de väljare som flytt. Men det kan ta tid även om förutsättningarna finns i och med det höga förtroende Ebba Busch Thor åtnjuter bland väljarna. Enligt Novus har partiet också lyckats stoppa väljarraset under mätperioden och stabiliserat opinionsstödet för KD.

Flera återhämtar sig

Sverigedemokraterna går fortsatt trögt i opinionen. Det är femte väljarbarometern i rad partiet förlorar väljarstöd. Samtidigt återhämtar sig Moderaterna vilket innebär att partiet nu är statistiskt säkerställt större än Sverigedemokraterna och därmed också Sveriges näst största parti. Viktigt inte minst psykologiskt för Ulf Kristersson och hans partikamrater.

Väljarbarometern indikerar också en viss återhämtning för Socialdemokraterna som nu ser ut att bryta vårens nedgång. Miljöpartiet ökar samtidigt avståndet ner till riksdagsspärren och Centerpartiet når sin högsta nivå sedan november 2017. Inga av förändringarna för dessa tre partier är statistiskt säkerställda, men det är ändå intressant i sammanhanget att det bara tycks vara Liberalerna som förlorar på regeringssamarbetet, inte de övriga tre partierna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.