Analys: Storseger för Sabuni men partiet djupt splittrat

Publicerad
Analys ·

Nyamko Sabuni vann en stor seger på Liberalernas partiråd. Men vägen framåt kan bli besvärlig. Partiet är fortsatt djupt splittrat i frågan och att samarbeta med Sverigedemokraterna lär bli problematiskt.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Med de klara röstsiffrorna 59–31 segrade partiledningens linje på söndagens liberala partiråd. Det innebär att Liberalerna nu går till val på en borgerlig regering som också kan samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det tydliga utfallet av voteringen är förstås en stor framgång för partiledaren Nyamko Sabuni, som har utsatts för hård intern kritik för sin ambition att öppna för samverkan med Sverigedemokraterna.

Samtidigt är det noterbart hur kraftigt opinionen i partiet har förändrats jämfört med när man sade ja till Januariavtalet i januari 2019. Då var majoritetsförhållandet nästan identiskt – fast tvärtom. Då blev röstsiffrorna 62–30 för samarbete med Socialdemokraterna.

Med beslutet på Liberalernas partiråd på söndagen gör partiet en helomvändning. Nu är det borgerligt samarbete som gäller, även om det innebär samarbete med Sverigedemokraterna.

Överenskommelser med SD lär bli svårt

Med söndagens beslut skaffar sig Nyamko Sabuni dessutom stor handlingsfrihet för hur detta samarbete kan se ut. Att träffa överenskommelser med Sverigedemokraterna lär dock ändå bli svårt. Det finns en rad tunga politikområden där Liberalerna och Sverigedemokraterna vill helt olika saker.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna ligger närmre SD när det gäller exempelvis migrationsfrågor, integration och kriminalpolitik. Detsamma gäller delar av kulturpolitiken och synen på exempelvis public service. Att nå samsyn mellan L och SD på dessa frågeområden lär blir betydligt svårare. SD-ledaren Jimmie Åkesson gör heller ingen hemlighet av att han kräver ett betydande inflytande över den regering han tänker stödja.

I sin första kommentar efter Liberalernas beslut idag slog Jimmie Åkesson fast att SD inte tänker bli något stödhjul till en regering utan kräver ett politiskt inflytande i proportion till SD:s storlek. Hur Liberalerna i så fall ska hantera detta, med tanke på den djupa splittringen i partiet, lär bli en delikat fråga för partiledningen.

Tung L-politiker hoppar av nästa val

Och striden inom Liberalerna är av allt att döma inte över. Partiets andre vice ordförande Christer Nylander meddelade bara en timme efter dagens beslut att han inte kandiderar till riksdagen i nästa val. Han är en av partiets tyngsta företrädare i riksdagen, men har den senaste tiden varit på kollisionskurs med partiledningen i SD-frågan.

Frågan är vilka konsekvenser för partiet Nylanders avhopp får. Uppenbart gör i alla fall Nyamko Sabuni bedömningen att läget i partiet är kritiskt efter söndagens partiråd. En betydande minoritet ville stoppa förslaget att öppna för samarbete med Sverigedemokraterna och meningsutbytet i partiet har stundtals varit hätskt. I sista stund avbokade Nyamko Sabuni dessutom sin medverkan i SVT:s Agenda, vilket ska tolkas som att hon är orolig för att fördjupa och förvärra motsättningarna i partiet.

Segern vid söndagens partiråd kan alltså ge Sabuni en besk eftersmak. Visserligen var marginalen vid omröstningen hyggligt bred, men samtidigt finns en betydande risk att de interna stridigheterna fortsätter. I höst kommer partiets högsta beslutande organ, landsmötet, att sammanträda. Räkna med att Sabunis kritiker vässar knivarna till dess för att försöka stoppa eller begränsa ett närmande till Sverigedemokraterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.