Den kärnvapenbärande brittiska ubåten HMS Vanguard anlöper marinbasen Clyde i Faslane, Skottland. Foto: Crown Copyright

Analys: Britternas helomvändning om kärnvapen sätter Sverige i en rävsax

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regeringen har hamnat i en svår situation när Storbritannien plötsligt meddelar att det ökar sin kärnvapenarsenal med över 40 procent istället för att som tidigare minska den. Sverige verkar utåt för nedrustning, men det kommer att bli svårt i tider av oro i Sveriges närområde, skriver SVT:s Jonas Olsson.

Jonas Olsson

Nyhetsreporter

När britterna gör en brexit överraskar de.

En hel värld har trott att britterna ska minska antalet kärnvapen. Så har det varit i nästan 30 år. Britterna har sagt att de ska ha max 180 stridsspetsar i mitten av 2020-talet. Ett tydligt budskap till omvärlden.

Helomvändning

Men Storbritannien gjorde en helomvändning i onsdags när det sa att antalet istället ska öka till maximalt 260 stridsspetsar (+44 procent). Samtidigt ska deras fyra kärnvapenbärande ubåtar (Vanguard) få nya uppdrag. De ska kunna sättas in mot länder som använder biologiska och kemiska stridsmedel samt cyberkrig, enligt experternas tolkning av den nya policyn.

Det här skapar problem för Sverige. Utrikesminister Linde (S) och statsminister Löfven (S) hamnar i en rävsax.

Regeringen har å ena sidan ett uttalat mål att arbeta för nedrustning av kärnvapen i världen. Det har tidvis talats om att det långsiktiga målet är inga kärnvapen alls. Så sent som i augusti 2020 skrev Löfven och Linde i en debattartikel: ”Det är en gemensam skyldighet att förhindra fler atombomber”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Värnar historiska band

Men å andra sidan vill regeringen värna sina nära militära och säkerhetspolitiska band till Storbritannien. Sedan andra världskriget har Sverige nära militärt samarbete med landet. Det talas ofta om relationen till USA, men i flera avseenden har samarbetet varit ännu mer intimt med Storbritannien.

Fundamentet i britternas säkerhetspolitik är landets avskräckande kärnvapenförmåga – vare sig Löfven och Linde vill eller inte.

Nu ställs frågan på sin spets.

Är röd-gröna regeringen beredd att försämra relationen till Storbritannien som går sin egen väg i brexit utanför EU? Sannolikt vill regeringen behålla och utveckla Sveriges nära samarbeten med marin, flygvapen, armé så att britterna är tillgängliga om det blir en militär konflikt i Sveriges närområde.

Det kan ta månader innan USA är på plats. Britterna är närmare och deras militär är stark.

Uppskattat antal kärnvapenstridsspetsar i Storbritannien, enligt Federation of American Scientists (FAS) experter. Foto: SVT Design/FAS

Ekonomi avgör

Knäckfrågan är dock om Storbritannien kommer att ha råd att förverkliga den nya kärnvapenplanen och vilket stöd det får av USA. Britterna har inte helt egna kärnvapen. De är beroende av USA via leasing och egen brittisk modifiering.

En sak är säker – att bygga kärnvapenbärande, strategiska ubåtar är något av det mest avancerande och dyraste människan gjort.

En marinoffier ombord på atomubåten HMS Vanguard som är en av britternas fyra kärnvapenbärande ubåtar. Foto: Copyright Crown

USA:s inflytande

Sverige har dock begränsade möjligheter att påverka britternas kärnvapenplaner. Storbritannien har förmodligen USA med sig och Sverige vill ha goda relationer både med Storbritannien och USA.

Utrikesminister Lindes företrädare Margot Wallström (S) har också sagt att Sverige kommer inte underteckna FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.