De två statsråd som får ta emot den hårdaste kritiken, Anders Ygeman och Anna Johansson, har redan avgått. Mycket av den politiska sprängkraften i den här affären har därefter successivt ebbat ut, skriver Mats Knutson. Foto: TT

ANALYS: Trots hård KU-kritik – skandalen på Transportstyrelsen ingen valfråga

Publicerad
Analys ·

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, riktar som väntat hård kritik mot regeringen för informationshaveriet kring Transportstyrelsen – men också denna förra alliansregeringen får en släng av sleven.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I princip är det ett enigt KU som ställer sig bakom kritiken i årets granskningsbetänkande. Det är en styrka för KU:s arbete. Tidigare har utskottet emellanåt anklagats för att vara alltför partipolitiskt i sina utlåtanden. Under den här mandatperioden har dock enigheten över blockgränsen varit större än på länge vilket ger granskningen tyngd och legitimitet.

IT-skandalen vid Transportstyrelsen är årets mest uppmärksammade ärende. Förre inrikesministern Anders Ygeman kritiseras hårt, liksom hans statssekreterare, för att informationen kring skandalen inte fördes vidare till statsrådsberedningen och statsministern. ”Det framstår som självklart att händelser av detta allvarliga slag bör tas upp direkt med statsministern”, menar KU.

Hultqvist frias – Löfven ansvarig

Förra infrastrukturministern Anna Johansson var ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen, men tycks trots detta under lång tid ha varit helt omedveten om den pågående krisen. KU menar att detta är ”uppseendeväckande” och att ansvaret vilar på ministern själv.

Försvarsminister Peter Hultqvist frias helt i KU:s granskning medan statsminister Stefan Löfven pekas ut som ytterst ansvarig.

Som regeringschef har statsministern det övergripande ansvaret för att regeringens arbete och rutiner fungerar. KU anser att tillämpningen av rutinerna brustit i detta fall och att ”statsministern bär det yttersta ansvaret för detta.”

Också ett statsråd ur den förra alliansregeringen, dåvarande IT-ministern Anna-Karin Hatt (C), kritiseras av KU för att ha lämnat ofullständiga uppgifter inför utskottet. Den förra alliansregeringen anklagas samtidigt för att dess arbete med IT-säkerhetsfrågor varit eftersatt.

Inga klara konsekvenser

Trots kritiken mot flera ministrar för deras agerande under IT-skandalen framstår som allvarlig kommer KU:s betänkande sannolikt inte att få några ytterligare politiska konsekvenser.

En viktig förklaring är att de två statsråd som får ta emot den hårdaste kritiken redan har avgått, Anders Ygeman och Anna Johansson. Mycket av den politiska sprängkraften i den här affären har därefter successivt ebbat ut.

En slutpunkt för affären

Kritiken mot Stefan Löfven i KU:s betänkande är visserligen principiellt viktig, men allianspartierna lär ändå inte vilja driva frågan till sin spets så här några månader före valet. Med tanke på debatten förra hösten är det heller inte säkert att de skulle tjäna politiskt på det. Nu har dessutom frågan sjunkit undan i väljarnas medvetande. Då den kan uppfattas som ganska abstrakt är det heller inte alldeles enkelt att använda den i valrörelsen.

Det troliga är därmed att dagens KU-betänkande utgör någon form av slutpunkt för den IT-affär som blottlades förra sommaren och som snabbt ledde fram till en allvarlig kris för regeringen. Den kommer kanske att dyka upp någon gång ytterligare inför valet, men lär inte påverka valutgången varken åt ena eller andra hållet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.