Vänsterpartiet drar slutsatsen att det finns väljare att vinna på att upprätthålla trycket mot regeringen i las-frågan, skriver Mats Knutson Foto: Jessica Gow, TT

Analys: V har siktet inställt på LO:s medlemmar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nooshi Dadgostars mål som partiledare är tydligt. Siktet är inställt på att vinna LO-medlemmar och missnöjda S-väljare på vänsterkanten. Las-frågan blir en viktig del i denna strategi.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I sitt första tal som ny partiledare för Vänsterpartiet gav Nooshi Dadgostar tydligt besked om partiets hållning inför den fortsatta hanteringen av las-frågan.

Vänsterpartiet kommer inte, underströk hon, att acceptera en ny arbetsrättslig lagstiftning om inte LO är med på tåget. Kör regeringen och januaripartierna över LO i den här frågan kan inte Stefan Löfven sitta kvar som statsminister, var Dadgostars besked.

Både hon och statsministern är väl medvetna om att det finns en majoritet i riksdagen som i så fall är redo att avsätta Löfven. Men hur långt Nooshi Dadgostar faktiskt är beredd att gå är förstås omöjligt att svara på i dag.

Svårt att backa

Efter de hårda tongångarna i söndagens tal blir det dock svårt för henne att backa i frågan längre fram. Samtidigt skulle en misstroendeförklaring leda till en regeringskris och i förlängningen kunna bädda för moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Oavsett vad, drar Vänsterpartiet slutsatsen att det finns väljare att vinna på att upprätthålla trycket mot regeringen i las-frågan. Höstens opinionsutveckling, där Vänsterpartiet har gått framåt, stärker denna uppfattning.

Frågan är också nära sammankopplad med Vänsterpartiets övergripande strategi att göra inbrytningar i LO-kollektivet. Anställningstryggheten är dessutom traditionellt en paradfråga för den politiska vänstern. När Socialdemokraterna nu samarbetar med Centerpartiet och Liberalerna, och har accepterat en förändrad arbetsrätt inom ramen för januariavtalet, skapar det möjligheter för Vänsterpartiet.

Landsbygd och arbetarväljare

Partiet är fortfarande svagt bland LO-väljare och på landsbygden. Partikongressen har därför pekat ut som uttalad strategi att växa i just dessa väljargrupper. I denna strategi bli las-frågan en viktig beståndsdel för att nå traditionella arbetarväljare och LO-anslutna.

Nooshi Dadgostars besked om fortsatt strid i las-frågan levererades också i ett tal som till stora delar hade kunnat hållas av LO:s ordförande. Referenserna till arbetare inom många LO-förbund var många och hyllande samtidigt som den historiska utgångspunkten för talet var den socialdemokratiske ikonen, August Palm.

Färdriktningen är alltså tydlig för den nya vänsterledaren. Det är fortsatt breddning av partiet som gäller. Jonas Sjöstedt har lagt grunden och den nya partiledarens ambition är att fortsätta på den inslagna vägen.

Samtidigt är ett generationsskifte nu genomfört inom Vänsterpartiet. Sällan har dessutom ett partiledarbyte i partiet skett så friktionsfritt som denna gång.

Tyst om migrationspolitiken

Men flera svåra utmaningar väntar den nya partiledaren Nooshi Dadgostar även om han tar över ett parti i medvind.

Las-frågan må vara viktig för åtskilliga LO-medlemmar, men det som fått många av dem att byta parti till Sverigedemokraterna de senaste åren är migrationspolitiken. Och frågan är om Vänsterpartiet utgör ett realistiskt alternativ idag för dessa väljare. Nooshi Dadgostar berörde heller inte migrationspolitiken med ett ord i sitt tal idag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.