Nooshi Dadgostar tar över som partiledare för Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt. Foto: TT

Nooshi Dadgostar ny partiledare för Vänsterpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Nooshi Dadgostar har valts till Vänsterpartiets nya partiledare under partiets digitala kongress. Hon tar över efter Jonas Sjöstedt som haft uppdraget sedan 2012.

– Det här är det största förtroendet som någon kan få. Tack till alla vänsterpartister ute i landet och ett stort tack till dig Jonas för vad du gjort för vårt parti, säger Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar blev aktiv i ungdomsförbundet Ung Vänster 1999, har studerat juridik och suttit som riksdagsledamot sedan 2014. Fram tills idag har hon varit Vänsterpartiets vice partiordförande.

I slutet av september nominerades hon av partets valberedning som nästa partiordförande efter Jonas Sjöstedt.

Under kongressen motiverade de sitt beslut genom att beskriva Nooshi Dadgostar som en kandidat med stark integritet, hög arbetskapacitet samt med kommunikativa och strategiska egenskaper.

Beslutet att välja Nooshi Dadgostar till ny partiledare var enhälligt.

– Det ligger mycket framför oss nu. Men i vårt parti tror vi på att göra saker tillsammans, och jag ser fram emot att göra detta tillsammans med er. Nu kör vi, avslutade Nooshi Dadgostar innan hon steg ner från scenen.

Den hetaste frågan när Nooshi Dadgostar tar över efter Jonas Stjöstedt är las-frågan. Och partiledaren må vara ny, men partiet står fast.

– Vi håller fast i det vi sagt hela tiden, Stefan Löfven kan inte gå fram med kraftiga försämringar av anställningstryggheten på våra mandat, säger Nooshi Dadgostar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer