ANALYS: Vilken risk är värd att ta?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Astra Zeneca eller inte Astra Zeneca, det är frågan för många i dag. Ska jag acceptera vaccinet från Astra om jag erbjuds det, och ska jag som redan fått en första dos av just detta vaccin få ytterligare en dos av det eller inte?

Bodil Appelquist

Vetenskapsreporter

I dag fick vi ytterligare svar på åtminstone den sista av dessa frågor vid dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten.

Den som är under 65 år och fått en första dos av Astras vaccin ska inte få en till dos med samma vaccin. I stället ska dos två komma från en annan tillverkare. Däremot ska de som är över 65 år fortsätta att erbjudas vaccin från Astra Zeneca meddelade FHM i dag.

Oförtjänt dåligt rykte

Det här är nog det enda rimliga beslutet som myndigheten kan fatta under rådande omständigheter. Astra Zeneca har ju fått ett på många sätt oförtjänt dåligt rykte, bland annat på grund av den mycket ovanliga biverkan med koagulationsrubbningar som vaccinet misstänks kunna leda till. En mycket ovanlig biverkning alltså, som ändå lett till en reaktion hos allmänheten som inte alls står i proportion till risken att få denna biverkan.

Trots att alla data vi har visar på just en mycket liten risk för denna allvarliga biverkning har oron för detta alltså ändå lett till att många vägrar att vaccinet. Somliga har till och med hotat vårdpersonal som erbjudit Astras vaccin.

Förklaringen till denna reaktion är sannolikt att vi människor ofta reagerar mer utifrån känslor än logik. För att oroa sig för en biverkan som det är mycket mindre risk att drabbas av, än risken man tar utan just detta vaccin, är inte logiskt.

Vårt enda vapen är vaccin

Sverige och världen för just nu en ojämn kamp mot viruset som förändrat hela vår tillvaro. Det enda vapen vi har just nu för att försöka bryta virusets hittills mycket framgångsrika framfart, är vaccin. Men alla mediciner och vacciner har biverkningar. Därför handlar det om att väga risk mot nytta. Och när det gäller risken även med Astra Zenecas vaccin är den trots allt mycket mindre än nyttan. Ändå tycks det budskapet inte gå fram till alla. 

För vissa åldersgrupper, de under 65 år, är förhållandet risk-nytta i det här fallet dock lite mer osäkert. Därför är dagens besked från Folkhälsomyndigheten rimligt, det vill säga att de under 65 år inte ska vaccineras med Astra och de som redan fått en dos ska inte få en till med just det vaccinet.

Ta dig en rejäl funderare

Däremot bör den som är över 65 år och ändå orolig för att ta emot Astra Zenecas vaccin ta sig en rejäl funderare. Alla har självklart rätt att avstå, men det gäller att inse vad man då utsätter sig för. Vilken risk tar du genom att säga nej?

Faktum är att du då löper betydligt större risk att bli svårt sjuk, och kanske dö, än om du säger ja till Astras vaccin. Samhällsspridningen av coronaviruset är nämligen så pass stor i Sverige i dag att risken att smittas är många gånger större än risken att få biverkningar av vaccinet. Är du beredd att ta den risken? Ja, då kan du säga nej till Astras vaccin och det är givetvis var och ens rätt att fatta det beslutet.

Men – gör det då med vänlighet. Jag lovar dig att den sköterska eller vårdpersonal som står beredd att ge dig din spruta bara vill dig väl och hoppas kunna ge dig en chans att slippa en svår sjukdom som du garanterat inte vill ha.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.