Många resenärer i Köpenhamn drabbas av förseningar efter SAS-strejken som pågår i Skandinavien. Foto: TT/Ole Berg-Rusten

Analytiker: Mycket står på spel för bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Skulle SAS gå med på piloternas krav på 13-procentiga lönehöjningar äventyras bolagets överlevnad. Det menar en dansk börsanalytiker som bevakat flygbolaget i 15 år.

Jacob Pedersen, analyschef på danska Sydbank som bevakat SAS i 15 år, är förvånad över att konflikten mellan piloterna och arbetsgivarna gått så långt som till strejk.

Bolaget har sedan konkurshotet 2012 kämpat hårt för att få fart på lönsamheten och besparingar är numera en del av vardagen. Företaget har gjort stora förbättringar, men den lönsamhetsnivå som bolaget nu nått är som Pedersen beskriver det ”papperstunn”.

Pilotstrejk på SAS

– Det står mycket på spel för bolaget om de möter piloternas krav, säger Jacob Pedersen, som samtidigt poängterar att han inte är nära förhandlingarna.

Omöjligt att mötas

Han bygger sin analys på de medieuppgifter som finns om att piloterna bland annat kräver en löneökning på 13 procent och bedömer det som omöjligt för SAS att gå med på ett sådant krav.

– Om SAS inte fortsätter att effektivisera och spara kommer företaget inom loppet av några kvartal gå från lönsamhet till förlust, säger Jacob Pedersen.

Inom loppet av några år bedömer han att bolaget återigen skulle hamna i en situation som handlar om en kamp om överlevnad.

– Jag tänkte att de anställda var på det klara med att besparingar är det ”nya normala” för att bolaget ska kunna överleva, säger Jacob Pedersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilotstrejk på SAS

Mer i ämnet