Anders Borg presenterade finansdepartementets nya prognos för svenska ekonomin på fredagen. Foto: RegeringskanslietVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anders Borg sänker tillväxtprognosen kraftigt

Uppdaterad
Publicerad
Som väntat var finansminister Anders Borg pessimistisk när han på fredagen presenterade regeringens prognos för ekonomin. Prognosen för tillväxten av BNP för nästa år sänks med mer än hälften – från 2,7 procent till 1,1 procent.

Däremot tror regeringen fortfarande att BNP-tillväxten tar rejäl fart 2014, upp 3,0 procent. I en tidigare bedömning låg tillväxtprognosen för 2014 på 3,7 procent.

Regeringen spår att arbetslösheten stiger från 7,7 procent i år till 8,2 procent 2013, för att sedan stiga ytterligare till 8,3 procent 2014.

Ett förlorat år

Borg kallade 2012 ett ”förlorat år” och underströk att återhämtningen kommer att bli ”sen och klen”.

-Det är några magra år som väntar, sade finansministern Anders Borg vid en presskonferens.

Hur djup svackan blir är,  enligt Borg,  svårt att bedöma. Därför kan det bli aktuellt med insatser för att stötta tillväxten såväl under nästa år som 2014 och 2015.

-Det kan handla om att se över arbetsmarknadsåtgärder och kanske genomföra några delar inom jobbpakten något tidigare, sade han.

Det skulle kunna vara introduktionsavtal för ungdomar och sänkta avgifter i a-kassan, enligt Borg. Även arbetsmarknadspolitiken kan komma få ytterligare tillskott, när regeringen återkommer med besked i vårpropositionen.

Starka finanser i Sverige

Anders Borg hänvisade också till läget i övriga Europa där läget i banksektorn minskar förutsättningarna för en snabb återhämtning.

-Inom eurozonen har de tre senaste kvartalen kännetecknats av negativ tillväxt.

Dessutom sade Borg att svårigheterna kan bli ännu större om till exempel en stor ekonomi som Frankrike drabbas av samma problem.

Även i USA finns det problem. Om de budgetförhandlingar som pågår inte går i lås slår åtstramningar till per automatik vilket kommer att minska efterfrågan, påpekade finansministern.

Liksom tiidigare framhöll Anders Borg att de svenska offentliga finanserna är goda i jämförelse med de flesta andra länder i Europa vilket gör att regeringen har förutsättningar att möta problemen när det blir aktuellt.

Dock spår Anders Borg att det blir underskott i statens finanser tre år i rad, 2012-2014. Nästa år bedöms det finansiella sparandet i den offentliga sektorn bli -1,3 procent av BNP. 2014 blir det minus 0,6 procent.

Närmare andra

Regeringen har under flera månader skarpt kritiserats för att vara för optimistisk i sin bedömning av den svenska ekonomin, och underskatta effekterna av lågkonjunkturen vi befinner oss i.

I och med den nya prognosen lägger sig Anders Borg närmare andra bedömare. Konjunkturinstitutets prognos från tidigare i veckan spår en BNP-tillväxt på 0,8 procent och en arbetslöshet på 8,3 procent nästa år.

Riksbanken är lite mindre pessimistisk och tror att tillväxten blir 1,2 procent och arbetslösheten 8,1.

Inte som 2008

I vårbudgeten ska regeringen se över tänkbara åtgärder för att stimulera ekonomin, men just nu finns det inte anledning att agera, anser Borg.

-Det finns inte nu skäl att lägga några akuta stimulansåtgärder. Det här är inte samma läge som 2008, vi har varseltal på 10.000 i månaden,  inte 40.000, sade han.

Pressad av prognosmiss

I en kommentar på Twitter noterar SVT:s inrikespolitiske kommentator att Borg flera gånger påpekar att prognoser är osäkra.

-Uppenbart är han pressad av den grova prognosmissen i september, skriver Mats Knutson.

Följ Mats Knutson på Twitter här!

I söndags intervjuades Anders Borg i Agenda om det ekonomiska läget.

Se intervjun här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer