Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson. Foto: Scanpix

S: Borg har varit i ett parallellt universum

Uppdaterad
Publicerad
Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson välkomnar Anders Borgs nya prognoser.

– Med de gamla prognoserna befann sig Anders Borg i ett parallellt universum. Nu får man välkomna honom ned på jordens yta igen, sade hon vid en pressträff.

Hon konstaterar att regeringen med sina nya prognoser ligger närmare alla andras bedömningar. Men det finns ett problem med att detta kommer efter det att riksdagen nyligen antagit budgeten för 2013 med de gamla prognoserna.

– Det innebär att regeringen nu saknar politik, att det är 35 000 fler arbetslösa som inte finns i de insatser som fanns i budgeten. Regeringen rustade Sverige med sommarskor när det visar sig att det hade behövts vinterstövlar. Det kommer att bli kallt om tårna.

Trots detta föreslår inte heller Socialdemokraterna några akuta krisåtgärder med anledning av de kärvare prognoserna.

Vill ha stimulans av efterfrågan

– Vi anser att den politik vi har lagt är väl lämpad för det här konjunkturläget. Vi har föreslagit efterfrågestimulanser, fler jobb och utbildningsplatser och investeringar i bostäder och infrastruktur, sade Magdalena Andersson.

Hon vill också se en uppmjukning av Arbetsförmedlingens regelverk, så att myndigheten inte behöver skicka tillbaka tre miljarder kronor till staten utan i stället kan använda dem till insatser mot arbetslösheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer