Allt fler testar positivt för den brittiska mutationen av coronaviruset. Hör Anders Tegnell i klippet. Foto: Anders Wiklund/TT

Anders Tegnell: Brittiska mutationen tar över

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset ökar i Sverige. Samtidigt är den brittiska mutationen på väg att bli den som dominerar i landet. Men trots de höga smittonivåerna fortsätter antalet dödsfall att sjunka succesivt.

– Det är med hög säkerhet en effekt av det väldigt inriktade vaccinationsprogram som vi har haft, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.

Flera regioner rapporterar en uppgång i antalet positiva provsvar under den senaste veckan, och bara under de senaste två veckorna har 545 av 100 000 personer konstaterats smittade av coronaviruset.

Det är en väldigt hög siffra. Den gradvisa uppgången som vi har haft under ett antal veckor fortsätter, i långsam takt. Det är inte alls bra när vi redan ligger på höga nivåer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.

Coronapandemin

”En klar minskning”

Men samtidigt som smittspridningen ökar fortsätter antalet dödsfall i landet att sjunka.

– Vi  ser en klar minskning av antalet dödsfall som ökar vecka för vecka. Det är med hög säkerhet en effekt av det väldigt inriktade vaccinationsprogram som vi har haft, säger Anders Tegnell.

”Verkar bli den helt dominerande varianten”

En förklaring till den ökade smittspridningen kan vara spridningen av den brittiska varianten av viruset.

– Virusvarianterna har fortsatt öka, framför allt den som från början hittade i Storbritannien, som nu verkar bli den som blir den helt dominerande varianten, inte bara i Sverige, utan i stora delar av Europa, säger Anders Tegnell.

– Redan nu har tretton regioner mer än 50 procent av den här varianten. Allt talar för att det är den här varianten vi kommer behöva leva med ett tag framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet