Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att man måste hålla isär utvecklingen när det gäller smittspridning och trycket på sjukvården i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tegnell: Viktigt hålla isär utvecklingen för smittspridning och trycket på sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Antalet coronavirussmittade personer i Sverige ökar fortsättningsvis, och nu har drygt 2 800 fall konstaterats. I Stockholm har antalet ökat kraftigt under de senaste dagarna, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Pressen på sjukvården där är ganska ordentlig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

2 806 personer har smittats i Sverige av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndighetens dagliga uppdatering på torsdagen. Hittills har 178 patienter intensivvårdats, de allra flesta i Stockholm.

Det är också där som antalet konstaterat smittade har ökat ordentligt under de senaste dagarna, enligt Anders Tegnell. I går rapporterades 18 coronavirusdödsfall i regionen. Tegnell menar att pressen på sjukvården är stor, men han framhäver att det är viktigt att hålla isär utvecklingen när det gäller smittspridning och trycket på sjukvården.

– De är visserligen kopplade till varandra, men de befinner sig aldrig i samma läge. Successivt byggs det nu upp ett tryck även om kurvan inte är så stor, säger Tegnell.

Dag noll kan vara i Stockholm

Tegnell får även frågan om Stockholm är på dag noll, den dag då kurvan börjar gå brant uppåt och mer drastiska åtgärder kan behövas.

– Det är inte helt otroligt att vi är det. Men vi behöver något eller några dygn till för att veta det, säger han.

Flesta avlidna över 80 år

Totalt har 66 personer avlidit i Sverige till följd av coronaviruset. Enligt Tegnell är det framför allt personer över 80 år som dör. Det är något fler män än kvinnor.

– De som avlider nu är de som smittades för kanske fyra veckor sedan, säger Tegnell.

”Finns fortfarande IVA-kapacitet”

Ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson på Socialstyrelsen säger att det än så länge finns kapacitet för intensivvård i landets regioner. Till exempel i Stockholm uppförs just nu ett militärt fältsjukhus vid Stockholmsmässan i Älvsjö med ett 30-tal intensivvårdsplatser.

– Det finns fortfarande IVA-kapacitet i samtliga regioner, och det är de här som nu byggs upp successivt, säger Alexandersson.

Hon säger även att det akuta behovet av skyddsmateriel är tillfredsställt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.