Tegnell: ”Åldern är den stora risken – inte sjukdomar”

Uppdaterad
Publicerad

Ålder är den största risken vid coronasmitta. Inte allmän hälsa eller sjukdomar.

Det var budskapet från statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Aktuellt, efter beskedet att Folkhälsomyndigheten inte ändrar riktlinjerna för riskgruppen 70-åringar och uppåt.

På tisdagen meddelade Folkhälsomyndighteten att riktlinjerna för 70 år och uppåt inte kommer ändras.

– Tidigare har vi tittat på data från Kina och Italien, nu har vi tittat på svensk data och analyserat den riktigt ordentligt. Och då ser vi en successiv ökad risk från 50-årsåldern och uppåt och brant uppåt från 70-75 år, säger Anders Tegnell i SVT:s Aktuellt och fortsätter:

Coronapandemin

– Tyvärr verkar det vara så att ålder är den absolut största risken. Inte allmän hälsa eller andra sjukdomar som vi ser med till exempel influensa, utan ålder är det som avgör.

Kan träffa barnbarnen på lantstället – men inte sova över

Det får nog många att undra över sommaren. Får man hänga med barn och barnbarn på lantstället?

– Ja, det går bra att träffa människor ute så länge men håller armlängds avstånd. Vi har fått indikationer att många i princip låser in sig, så nu försöker vi vara ännu tydligare med att det går bra att vara ute, det går att träffa människor.

Men man kan inte sova över eller sitta inne om det regnar?

– Nej det är olämpligt, säger Anders Tegnell.

Öppnar för nygammal coronastrategi

I gårdagens Aktuellt lyfte Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi, fram en mer offensiv coronastrategi. Enligt henne visar antikroppstudier att viruset är mindre smittsamt än tidigare känt och att Sverige därför borde satsa hårt på testning och smittspårning.

Men det är inte möjligt på ett nationellt plan i dagsläget, enligt Tegnell.

– Det hon beskriver är en klassisk modell som används för exempelvis mässling. Den fungerar vid relativt få fall och användes av oss också i början när personer kom hem från Italien till exempel, men sedan sade vården stopp.

Däremot öppnar Anders Tegnell för att metoden kan bli aktuell igen längre fram i utvecklingen.

– Jag tror vi kan komma dit igen. Det är så vår framtidsplan ser ut. I vissa regioner med liten spridning jobbar man så redan i dag, man försöker isolera och bryta smittkedjor. Vilket förmodligen är anledningen till att Gotland, Blekinge och en del andra mindre regioner faktiskt har en låg spridning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet