Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om covid-19 och coronapandemiläget Foto: Simon Samuelsson/TT

Anders Tegnell: Oroande att den sjunkande tendensen har avstannat

Uppdaterad
Publicerad

De nya restriktioner som införts under vintern har haft en dämpande effekt på smittspridningen. Men den successiva nedgång som pågått under början av året tycks nu ha stannat av.

– Det verkar som att vi kommer att ha en besvärlig situation med covid-19 en stor del av den här vintern, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sedan Sverige nådde toppen av den andra vågen strax innan jul har det skett en succesiv nedgång gällande nya smittofall – fram till nu.

– De åtgärder vi fått på plats verkar ha haft en dämpande effekt. Men det är lite oroande att den sjunkande tendensen har avstannat, säger Anders Tegnell.

Fler lokala utbrott

En tydlig förändring som uppstått i februari månad är att spridningen nu sker mer ojämnt över landet.

– Ett tag var det ganska likt, alla regioner rörde sig mer eller mindre nedåt. Nu är det lite upp och ned på olika ställen.

En av de värst drabbade regionerna är Västerbotten som sett en kraftig uppgång den senaste veckan.

– Vi har haft speciella diskussioner med Västerbotten. De kommer vidta en lång rad åtgärder för att stoppa den här smittspridningen.

En del av fallen kopplas till en arbetsplats i Skellefteå. Därifrån har smittan sedan fått fortsatt spridning i samhället.

– Man har vidtagit omfattande åtgärder på arbetsplatsen och i Västerbotten som helhet, säger Anders Tegnell.

Många äldre har vaccinerats

Vaccineringen fortgår, även om leveranserna fortfarande är lägre än förväntat. Man har hittills fokuserat särskilt på de äldsta och mest riskutsatta grupperna, säger Anders Tegnell.

På särskilda boenden för äldre har nu minst 75 procent fått en första dos och 29,5 procent fått två doser. Bland personer med hemtjänst har 25 procent fått en första dos medan 1,5 procent har fått två doser. Totalt har över 300 000 svenskar fått en första dos.

– Det här är väldigt positiva nyheter att så pass många som drabbas allra värst av den här pandemin nu har fått ett riktigt bra skydd, säger Anders Tegnel.

Stanna hemma efter utlandsresa

En rad nya regler kopplade till utlandsvistelser har kommit på plats de senaste dagarna.

Utländska medborgare måste kunna visa upp ett negativt covid-test. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dessutom samtliga som rest utomlands att stanna hemma i minst sju dagar efter hemkomst.

– Det bygger nu mer än någonsin på att vi håller oss hemma när vi är sjuka, jobbar hemifrån så mycket som möjligt, håller avstånd och vaccinerar sig när man får möjlighet, säger Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.