Foto: SVT

Se Region Västerbottens extrainsatta presskonferens om coronaläget

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten presenterade idag på en extrainsatt presskonferens hårdare restriktioner för länet.

Bland annat införs kraftiga restriktioner för personer kopplade till Northvolt och högstadie- och gymnasieskolor i Skellefteå rekommenderas bedriva undervisning helt på distans.

Regionen avråder också helt från resor.

– Res inte, varken inom eller utom länet, undvik onödiga resor, om du måste resa, gör det på ett säkert sätt, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Västerbotten

Stephan Stenmark säger att smittspridningen har ökat på ett oroväckande sätt.

– Förutom fler fall så har vi också den brittiska virusmutationen i länet och antalet bekräftade fall har nästan dubblerats från en vecka till en annan, vi passerade 11 000 smittade förra veckan.

Han fortsätter:

– Det finns ett stort utbrott kopplat till Northvolt men även till andra arbetsplatser och skolor, vi måste träffa färre människor.

Nya restriktioner

Region Västerbotten har infört nya restriktioner som gäller från och med idag, tisdag.

– Res inte, varken inom eller utom länet, undvik onödiga resor, om du måste resa, gör det på ett säkert sätt, säger Stephan Stenmark.

Personer som är anställda vid eller har uppdrag på arbetsplatser där det pågår utbrott uppmanas också att inte vistas ute i samhället.

– Just nu gäller det här Northvolt i Skellefteå men även personer med koppling till Northvoltprojektet ska undvika att vistas ute i samhället, detta gäller också de som bor tillsammans med någon vid verksamheten.

Ansträngt läge i sjukvården

Hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa säger att läget i sjukvården är ansträngt.

– Smittspridningen i samhället avspeglas också tyvärr på en ökad belastning på sjukvården, läget har försämrats.

Hon fortsätter:

– Fler smittsamma patienter vårdas på avdelningarna och tyvärr också fler på IVA, därför öppnar vi återigen vår avdelning för covid-IVA.

Just nu vårdas 40 personer med covid-19 på länets tre sjukhus och 10 av dessa ligger på en intensivvårdsavdelning, tre i Skellefteå och sju i Umeå.

Skolor i Skellefteå

Regionen rekommenderar huvudmännen för högstadie- och gymnasieskolor i Skellefteå att bedriva fjärr- eller distansundervisning.

Uppmaningen gäller så tidigt som möjligt men senast från den 15 februari.

Se sändningen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet