Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Situationen har blivit mer allvarlig” – så har smittan spridit sig bland anställda Foto: SVT

”Tredje våg” av smitta i Västerbotten – 150 fall vid jättebygget

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan pekade smittkurvan brant uppåt i Västerbotten. Antalet bekräftade fall har nästan fördubblats i länet och flera har fått den brittiska virusvarianten. Många av fallen kopplas till bygget av den enorma batterifabriken i Skellefteå.

I mitten av januari hade antalet bekräftat smittade med covid-19 stabiliserats på en lägre nivå, ungefär 400 fall per vecka. Men på bara en vecka har antalet nya fall ökat kraftigt.

– Läget är allvarligt, även om vi också testar mycket, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark som menar att en tredje våg av smitta träffat länet.

Många av de bekräftat smittade under vecka 5 har en koppling till bygget av batterifabriken i Skellefteå. Sedan årsskiftet har 150 personer konstaterats smittade där.

– Jag är orolig, säger en av de arbetare som SVT pratat med. 

Se mer i klippet.

Anmärkning: Vi skrev i en tidigare version att 150 bekräftats smittade vid batterifabriken förra veckan. Rätt är 150 fall sedan årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet