Här pågår provtagning vid bygget av batterifabriken i Skellefteå. Foto: SVT

Hög smittspridning på Northvolt – extra åtgärder sätts in

Uppdaterad
Publicerad

Den största ökningen i länet av positiva covid-fall sker i Skellefteå. Enligt Region Västerbotten har det varit en hög smittspridning på arbetsplatsen Northvolt och därför sätts extra åtgärder in för att bromsa smittspridningen.

Den senaste veckan har ett 60-tal nya positiva fall upptäckts på Northvolt. Idag och imorgon testas därför alla 1100 anställda och de som är negativa och symptomfria kan fortsätta jobba.

I ett pressmeddelande skriver Region Västerbotten att beslutet togs av smittskyddsenheten under helgen.

– Åtgärderna innebär bland annat förnyad provtagning av all personal som inte varit smittade av covid-19 under det senaste halvåret. Detta kompletterar de andra förebyggande åtgärderna som finns på Northvolt, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Planen är att de som testas negativt nu ska testas igen om fem dagar och sedan fortsätta testas en gång i veckan.

Samtidigt testades ett 20-tal anställda positivt på Rönnskärsverken i Skellefteå.

Totalt i länet testades 441 personer positivt under förra veckan jämfört med 393 personer veckan innan. Sammanlagt analyserades 7 549 tester och av dessa var 5,9 procent positiva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.