Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi kan i dag berätta att vi inför åtgärder som träffar långväga kollektivtrafik, alltså buss och tåg, med resor som överstiger 15 mil, säger Lena Hallengren.

Regeringen vill begränsa antalet passagerare på bussar och tåg

Uppdaterad
Publicerad

Bara hälften av platserna på tåg och långfärdsbussar ska kunna bokas, föreslår regeringen på en pressträff.

– Inför kommande sportlov- och påsklovsveckor förväntas fjärrtrafiken öka och därför vill vi ge den viktiga signalen att vi minskar risken för trängsel på våra fjärresor, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Med stöd av den nya pandemilagen vill regeringen kunna begränsa antalet passagerare inom långfärdsbussar och tåg. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff.

Genom en ändring i begränsningsförordningen ska bara hälften av de tillgängliga platserna på långfärdsbussar och tåg kunna bokas. Förslaget gäller enbart fjärresor som överstiger 15 mil.

Loven en risk

– Risken för smittspridning ökar när människor tillbringar lång tid tillsammans i begränsade utrymmen. Inför kommande sportlov- och påsklovsveckor förväntas fjärrtrafiken öka och därför vill vi ge den viktiga signalen att vi minskar risken för trängsel på våra fjärresor, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Länsstyrelsen kommer att utöka tillsyn och kan förelägga aktörer som ansvarar för fjärresor att vidta en viss smittskyddsåtgärd. De som bryter mot detta riskerar vite eller nedstängning av verksamheten.

Förslaget ska nu ut på en snabb remissrunda och väntas därefter träda i kraft den 14 februari och gälla fram till den 31 maj.

Gäller inte retroaktivt

De nya reglerna ska dock inte gälla retroaktivt vilket gör att den som redan har bokat en biljett kommer att få resa oavsett passagerarantalet.

Regeringen utesluter inte vidare regleringar även vid kortare resor med lokal kollektivtrafik.

– Skulle det visa sig vara nödvändigt utesluter vi inte att använda pandemilagen på en rad andra områden, som kollektivtrafiken, säger Tomas Eneroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet