Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Tegnell fick ta emot både hat och hot under pandemin, men själv säger han att det mest yttrade sig på nätet. Nu är han aktuell med boken ”Tankar efter en pandemi”. Foto: SVT

Anders Tegnell släpper bok om pandemiåren

Uppdaterad
Publicerad

Trots att antalet covidfall stiger igen känns pandemiåren avlägsna för många svenskar. Anders Tegnell, som blev synonym med den svenska covidstrategin, har hunnit sluta som statsepidemiolog och är nu aktuell med den nya boken ”Tankar efter en pandemi”.

Anders Tegnell syntes på nyheterna i princip varje dag under pandemins mest intensiva fas, och blev för många en stabilitet i en annars kaotisk situation.

Han blev ett internetfenomen, dök upp i låttexter, på tröjor, och som tatuering. I boken liknar han sig själv vid en slags jultomte.

Coronapandemin

– Det verkar som att det fanns ett behov av en figur. Jag tog det nog aldrig särskilt personligt. Men det var ju jättekonstigt. Framför allt mina barn skrattade ju gott åt det, säger Anders Tegnell.

Utsattes för hot

Det svenska covidsvaret kritiserades starkt från vissa håll, och som Folkhälsomyndighetens ansikte utåt fick Anders Tegnell ta emot både hat och hot, men själv säger han att det mest yttrade sig på nätet.

– Som tur var var de väldigt få, och de syntes inte i verkligheten. Det var ju bara på sociala medier. Och de jag har träffat ute på stan har alltid varit nöjda, säger han.

Snedsteg och framgång

Vissa saker, som hur den första vaccindosen hanterades, hade han gjort annorlunda i dag. Men han säger också att strategin var så rätt den kunde ha varit just då. Den var anpassad för svenska förutsättningar, och den hade också stor effekt, menar han.

– Det finns en myt ute i Europa om att vi inte gjorde någonting, men det var ju absolut inte sant. Folk ställde om sina liv på ett helt fantastiskt sätt.

Inför nästa pandemi

Den nya vaccindosen har precis blivit tillgänglig. Tegnell menar att covid-19 helt enkelt har blivit en av de sjukdomar som florerar på vintern, som influensa och RS-virus.

Inför nästa pandemi, och Tegnell menar att frågan är när snarare än om den kommer, hoppas han att de rutiner som etablerades under covidpandemin kommer att göra skillnad.

Men då är det verkligen inte han som kommer att hålla presskonferens, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet