Foto: SVT

Anders W Jonsson om masstestning: ”Måste tänka utanför boxen”

Uppdaterad
Publicerad

Anders W Jonsson (C) riktar hård kritik mot Stefan Löfven (S) strategi kring masstestning i Sverige.

– Orsaken till att vi inte får till det här i Sverige är att allt handlar om en smittskyddslag som är anpassad efter 50 fall av HIV och 100 fall av salmonella, säger Anders W Jonsson i Partiledardebatten.

I mitten av maj lovade regeringen 100 000 coronatester i veckan, men under förra veckan analyserades bara 36 500 tester.

Den 5 juni kom ett nytt besked – regeringen satsar ytterligare 5,9 miljarder kronor för coronatestning och smittspårning. Nu ska alla där man misstänker covid-19 kunna testas.

Coronapandemin

Anders W Jonsson (C) menar att om man ska få masstestningen på plats i Sverige måste man tänka utanför boxen.

– Orsaken till att vi inte får till det här i Sverige är att allt handlar om en smittskyddslag som är anpassad efter 50 fall av HIV och 100 fall av salmonella, och helt plötsligt står vi här med 50 eller 100 000 smittade av en mycket allvarlig virussjukdom. Då måste man tänka utanför boxen, säger Anders W Jonsson och tillägger.

– Det är bra att vi har fått fram pengarna nu, men ska man se till att det verkligen blir många människor som får testa sig, måste vi göra precis som i våra grannländer, våga tänka utanför boxen. Det vill säga släppa kravet på att det ska vara sjuksköterska eller läkare inblandade. Ge ansvaret till individen.

”Mobilisera hela befolkningen”

Ska alla, även de som inte känner symptom, kunna gå och testa sig?

– Precis som det är i andra länder behöver man få en masstestningstillstånd där vi kan mobilisera hela befolkningen att verkligen bekämpa hela viruet.

Statsminister Stefan Löfven säger att vi inte vet hur det fungerat i andra länder.

– Om jag går och testar mig utan symptom och får ett negativt svar, jaha då är jag väl frisk nu då. Men i morgon eller om två dagar kanske jag har symptom, säger Stefan Löfven.

– Vi ska inte ta kraft från sjukvården eller lägga på en ökad adminsitration. Vi säger till regioner och kommuner att ni får kostnader betalda. Och Sveriges kommuner säger att de behöver få signal om att personen som testas har symptom, de orkar inte att alla ska testas och vi ska lyssna på dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet