Foto: TT

Anders Ygeman: De borgerliga partierna lät Sverigedemokraterna fälla avgörandet

Publicerad

Sverigedemokraterna meddelar att partiet kommer att rösta på Alliansens kandidat Andreas Norlén (M) i valet av talman i riksdagen. Det innebär att det finns en majoritet för Norlén.
”En mycket tydlig politisering av talmansämbetet”, skriver Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman i en kommentar till SVT Nyheter och han riktar kritik mot Moderaterna.

Lördagens SD-besked innebär att allt tyder på att Andreas Norlén kommer att leda arbetet med att bilda en ny regering, och inte Åsa Lindestam (S) som Socialdemokraterna lanserat som motkandidat till talmansposten.

”Sverigedemokraternas besked innebär en mycket tydlig politisering av talmansämbetet. De kommer att välja en talman med ett uttalat uppdrag att lösa regeringsfrågan på just det sätt de själva önskar”, skriver Anders Ygeman i en kommentar till SVT Nyheter.

Står fast vid Lindestam

Ygeman kritiserar också Moderaternas gruppledare Tobias Billström, som efter SD-beskedet säger att han ”välkomnar ett brett stöd för Andreas Norlén”.

”Detta är anmärkningsvärt givet att de borgerliga partierna valde att inte förankra sitt förslag till talman brett över blockgränserna utan i stället lät Sverigedemokraterna fälla avgörandet.”, skriver Ygeman.

Han skriver också att Socialdemokraterna, trots att SD väljer att stödja Norlén, ändå kommer att föreslå Åsa Lindestam som talman vid måndagens omröstning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet