Åsa Lindestam (S), Andreas Norlén (M) och Björn Söder (SD) har nominerats till talmansposterna. Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Jonas Ekströmer/TT och Christine Olsson/TT

Hen kan bli ny talman i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På måndag ska Sveriges riksdag få en ny representant. Här är de kandidater som hittills föreslagits till posterna som talman och andre vice talman.

Talmannen är det högsta ämbetet som går att väljas till. Förutom att leda riksdagens arbete har talmannen också en nyckelroll när det kommer till regeringsbildningen – det är talmannens uppdrag att sondera terrängen och erbjuda det starkaste alternativet att bilda regering genom att föreslå ny statsminister.

Är talmannen inte tillgänglig finns det tre vice talmän som kan ersätta. I dag är Urban Ahlin (S) talman, Ewa Thalén Finne (M) första vice talman, Björn Söder (SD) andra vice talman och Esabelle Dingizian (MP) tredje vice talman.

Då båda blocken saknar majoritet har valet av ny talman blivit än viktigare. Vem som vinner får vi veta först på måndag då talmansvalet hålls i riksdagen. Här är de kandidater som hittills presenterats:

Åsa Lindestam är Socialdemokraternas kandidat till talmansposten. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Åsa Lindestam (S)

Åsa Lindestam är Socialdemokraternas kandidat till talmansposten. Åsa Lindestam har arbetat som rektor under den senaste mandatperioden, representerat Gävleborgs län och varit vice ordförande i försvarsutskottet. Hon har suttit i riksdagen i 16 år.

Andreas Norlén är Alliansens kandidat till talmansposten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Andreas Norlén (M)

Andreas Norlén är Alliansens kandidat till talmansposten. Andreas Norlén har suttit i riksdagen i tolv år, är doktor i juridik samt ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Tidigare har han varit ledamot i civilutskottet och suppleant i justitieutskottet.

Björn Söder är Sverigedemokraternas kandidat till posten som andre vice talman. Foto: Christine Olsson/TT

Björn Söder (SD)

Björn Söder är Sverigedemokraternas kandidat till posten som andre vice talman. En post han innehaft sedan valet 2014. Björn Söder valdes in i riksdagen 2010 och är sedan 2015 ledamot i Kristianstads kommunfullmäktige. Han har även varit gruppledare för partiet i Region Skånes fullmäktige. Björn Söder har civilingenjörsexamen i kemiteknik och har tidigare arbetat i bland annat livsmedelsindustrin.

Lotta Johnsson Fornarve är Vänsterpartiets kandidat till posten som andre vice talman. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lotta Johnsson Fornarve (V)

Vänsterpartiet vill inte ha Sverigedemokraternas Björn Söder som riksdagens andre vice talman. Därför har partiet nominerat en egen kandidat till posten. Lotta Johnsson Fornarve har arbetat som lärare och var under förra mandatperioden ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ledamot av kommunfullmäktige i Oxelösunds kommun. Hon har även varit distriktsordförande för Vänsterpartiet i Södermanland. Lotta Johnsson Fornarve valdes in i riksdagen 2014.

Kerstin Lundgren är Alliansens kandidat till posten som tredje vice talman. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kerstin Lundgren (C)

Kerstin Lundgren är Alliansens kandidat till posten som tredje vice talman. Kerstin Lundgren valdes in i riksdagen 2002 och var ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet från dess och fram till 2006. Den senaste mandatperioden har hon varit ledamot i utrikesutskottet samt Centerpartiets utrikestalesperson. Kerstin Lundgren är utbildad statsvetare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet