Foto: SVT

S presenterar Åsa Lindestam som egen talmanskandidat

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna föreslår riksdagsledamoten Åsa Lindestam till posten som riksdagens talman. Det framkom vid en presskonferens på fredagen.

Måndagens talmansval närmar sig snabbt, och bland riksdagspartierna råder febril aktivitet för att vaska fram kandidater till det viktiga ämbetet.

Blott en timme efter att Alliansen presenterat sin, kontrade Socialdemokraterna med att föreslå riksdagsledamoten Åsa Lindestam till jobbet.

– Talmannen behöver ett brett kontaktnät och måste kunna leda riksdagen på ett korrekt och oklanderligt sätt. Jag känner mig trygg i att min erfarenhet har rustat mig för det här uppdraget, säger Åsa Lindestam (S), som var med vid presskonferensen.

Rektor och försvarspolitiker

Åsa Lindestam har arbetat som rektor har under den senaste mandatperioden representerat Gävleborgs län och varit vice ordförande i försvarsutskottet. Före valet avslöjade Aftonbladet att hon låtit riksdagen betala för makens hotellkostnad i samband med Almedalsveckan, något som enligt Lindestam berodde på att riksdagsförvalningen inte kunde berätta vad som gällde.

På måndag ställs hon mot Alliansens kandidat Andreas Norlén.

”Absurda konsekvenser”

Gruppledaren Anders Ygeman (S) var starkt kritisk mot att Alliansen frångått principen att talmannen ska komma från det största partiet i det regeringsalternativ som har störst stöd hos väljarna:

– Att försöka upphäva matematikens lagar och påstå att 143 mandat är fler än 144 visar bara hur absurda konsekvenser blockpolitiken har på den politiska debatten.

Eftersom de rödgröna har ett mandat mer än Alliansen skulle Lindestam vinna mot Norlén – om Sverigedemokraterna lägger ned sina röster, vilket är högst osäkert.

Oklart kring viceposterna

Dessutom är det oklart hur de olika partiernas ledamöter kommer rösta när de vice talmännen ska utses, inte minst när det gäller SD:s Björn Söder och Vänsterpartiets motkandidat Lotta Johnsson Fornarve.

– Vi för inga samtal och vi förhandlar inte med Sverigedemokraterna. Om någon annan gör det kan jag inte svara på, säger Anders Ygeman.

Talmansvalet är nära sammankopplad med vem som ska kunna bilda regering. Det taktiska spelet pågår för fullt och samtliga håller på sina kort. Hur det blir står klart på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer