Foto: Johan Nilsson, TT

SD kommer att rösta på Alliansens talmanskandidat

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kommer att rösta på Alliansens talmanskandidat Andreas Norlén (M). Det meddelar partiet i ett pressmeddelande.
– Vi välkomnar ett brett stöd för Andreas Norlén i riksdagen, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström i en kommentar till SVT Nyheter.

På måndag ska riksdagen välja ny talman. De fyra allianspartierna har enats om att föreslå moderaten Andreas Norlén som gemensam kandidat till posten som riksdagens talman. En konsekvens blir att man låter SD:s Björn Söder vara kvar som andre vice talman.

Nu skriver Sverigedemokraterna att partiet kommer att rösta på Alliansens talman.

– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget, säger partiledare Jimmie Åkesson i pressmeddelandet.

M välkomnar stödet

Centerpartiets gruppledare Anders W. Jonsson säger till SVT Nyheter att det viktiga för partiet är att inte SD får ökat inflytande. Han avfärdar formuleringen i SD:s pressmeddelande om att valet av talman inte går att frikoppla från regeringsfrågan.

– Det här är ett val av talman och ingenting annat. SD bestämmer själva hur de röstar.

De andra allianspartierna uttrycker sig på ett liknande sätt:

– Vi välkomnar ett brett stöd för Andreas Norlén i riksdagen, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström i en kommentar till SVT Nyheter.

– De får rösta som de vill. Hur Sverigedemokraterna röstar kan inte vi styra över, säger Eric Aronsson, pressekreterare på Liberalerna, till TT.

– Det är väl bra, det innebär att Andreas Norlén kommer att bli vald, kommenterar Kristdemokraternas pressavdelning för TT.

Ger inga fler kommentarer

SD har enligt praxis nominerat Björn Söder (SD) för omval som andre vice talman.

– Vi ger inga enskilda intervjuer i dag utan hänvisar till pressmeddelandet, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Victoria Holmgren.

Alliansens talmanskandidat Andreas Norlén (M) har suttit i riksdagen i tolv år, är doktor i juridik samt ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Tidigare har han varit ledamot i civilutskottet och suppleant i justitieutskottet.

Socialdemokraterna har tidigare ”sträckt ut handen” och sagt att de vill enas med de borgerliga om vem som ska utses till talman. Nu när detta inte sker kontrade Socialdemokraterna med att föreslå riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) till jobbet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet