Jonas Sjöstedt är inte förvånad över SD:s besked att rösta på Alliansens talmanskandidat. Foto: TT

Jonas Sjöstedt (V): ”De försöker bädda för en moderat statsminister som kan styras av SD”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt menar att Sverigedemokraternas besked om att rösta på Alliansens talman var väntat.

– Moderaterna och Sverigedemokraterna har närmat sig varandra under lång tid, säger han till SVT Nyheter.

Sverigedemokraterna kommer att rösta på Alliansens talmanskandidat Andreas Norlén (M). Ett besked som välkomnas av Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tror att det avgörande skälet till beslutet är att SD vill ha en moderat statsminister.

Val 2018 – #dinröst

– De vet att Alliansen kommer att vara beroende av SD i varje votering och då kan de köra bilen från baksätet även om Kristersson rent formellt sitter i framsätet. De försöker bädda för en moderat statsminister som kan styras av Sverigedemokraterna, säger han till SVT Nyheter.

Fridolin: En rätt sorglig cirkus

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin menar att SD nu ges inflytande och att han i stället hade velat se blocköverskridande samtal för att lösa talmansfrågan.

– Hela alltet är en rätt sorglig cirkus, säger han i SVT:s extrasändning.

– Det finns en massa frågor där jag, Annie Lööf och Jan Björklund inte tycker lika men jag har ändå uppfattat att vi har gemensamma värderingar när det gäller demokrati och om att Sverige ska vara ett öppet land. Tycker man det får man inte ge Sverigedemokraterna inflytande över politiken.

V hoppas på stöd av S

Vänsterpartiet har tidigare meddelat att partiet inte tänker acceptera Björn Söder (SD) som andre vice talman, en post som normalt tillfaller riksdagens tredje största parti. Istället tar man strid om posten och nominerar Lotta Johnsson Fornarve (V) som sin kandidat.

– Jag har gott hopp om att hon kan bli vald istället för Björn Söder. Nu är det Socialdemokraterna och Miljöpartiet som kan se till att vi får en talman vi inte behöver skämmas för.

Sjöstedt meddelar också att Vänsterpartiet kommer att rösta på Socialdemokraternas talmanskandidat, och hoppas på stöd tillbaka.

Gustav Fridolin säger att Miljöpartiet inte kommer att rösta på Björn Söder, som Fridolin kallar ”olämplig att företräda Sverige”, i valet av andre vice talman. Han kunde inte lämna besked om huruvida rösterna kommer läggas på Lotta Johnsson Fornarve.

– Vi kommer att fatta ett beslut i vår riksdagsgrupp. Jag vet vad jag tycker men jag vill diskutera det med den först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet