Energiminister Anders Ygeman har kallats till Näringsutskottet. Foto: Jessica Gow/TT

Anders Ygeman (S) kallas till näringsutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Energiminister Anders Ygeman (S) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe har kallats till näringsutskottet för att reda ut turerna där 1 miljard kronor av nationella elberedskapspengar har tilldelats för att lösa Stockholms elproblem.

Det är Dagens Nyheter som i en artikel berättat att Svenska kraftnät och energiminister Anders Ygeman (S) i hemlighet tilldelat 1 miljard kronor av nationella elberedskapspengar för att lösa elproblemen i Stockholm.

Detta trots en rapport, som DN refererar till, visat att elberedskapsåtgärderna bara skulle kosta en fjärdedel – och att resten skulle gå till ett privat bolags allmänna upprustning av ett kraftvärmeverk.

Kallas till Näringsutskottet

Nu kallar Lars Hjälmered (M), ordförande i näringsutskottet, både Anders Ygeman och Lotta Medelius-Bredhe till utskottet. Syftet med mötet, som ska hållas inom två veckor, är att få en bredare bild om vad som hänt.

– Vi måste reda ut det här. Det är otroligt allvarliga uppgifter. Hundratals miljoner kronor kan ha delats ut felaktigt. Det väcker frågor om ministern och Svenska kraftnät följt gällande lagar, säger han till Dagens Nyheter.

Kan bli aktuellt med KU-anmälan

Lars Hjälmered utesluter inte att Moderaterna också kommer att KU-anmäla energiministern.

– Vi vill gå till botten med det här: Kanske finns det hemliga handlingar eller annat som vi bör ta del av. För sammantaget är uppgifterna väldigt allvarliga.

SVT Nyheter söker Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.