Energiminister Ygeman: ”Folk får dammsuga när de vill”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett SVT-inslag om att medborgare kan minska sin elförbrukning genom att bland annat låta bli att dammsuga, har en debatt om Sveriges elproduktion dragit igång, framförallt av oppositionen i riksdagen.

Men energiminister Anders Ygeman (S) säger i SVT:s 30 minuter att minnet är kort hos kritikerna.

– När Moderaterna satt i regeringsställning uppmanade energiministern svenskarna att ta på sig tjocktröjan istället för att höja värmen. Jag kommer inte med några sådana råd utan folk får välja sin egen värme och de får dammsuga när de vill.

Enligt Anders Ygeman är det inte bra att vi tvingas importera brunkols-el från Polen och att det blivit allt mer ovanligt de senaste åren.

– Vi har minskat importen av el från Polen med 80 procent, säger energiministern i SVT:s 30 minuter.

Moderaterna och Kristdemokraterna anser att elbristen hade kunnat undvikas om man haft mer kärnkraft. Något som Ygeman inte håller med om.

– Vi hade importerat även om vi hade haft mer kärnkraft. Faktum är att vi hade ett större importbehov 2010 när vi hade tio reaktorer än vad vi har idag med sex reaktorer.

Se hela intervjun med Anders Ygeman (S) i 30 minuter här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.