Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson om omtalade bilden: ”Ytterst olämpligt” Foto: Jonas Ekströmer/TT

Andersson: ”Djupt historielös och ytterst olämplig gest”

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson kommenterar nu för första gången den omtalade bilden på civilminster Ida Karkiainen (S). Statsministern uppger samtidigt att hon har fortsatt förtroende för Karkiainen som minister.

Sajten Nyheter Idag har publicerat en bild där det ser ut som att en ung Ida Karkiainen gör en nazisthälsning.

Under tisdagens pressträff om coronaläget får statsministern flera frågor om civilministern och kommenterar för första gången bilden.  

– Självklart har jag talat med henne. Sådana gester är inte bara djupt historielösa, det är ytterst olämpligt, säger Magdalena Andersson.

Fullt förtroende

Samtidigt poängterar statsministern att hon har fortsatt förtroende för Ida Karkiainen.

– Jag har fullt förtroende för att det här inte är något som återspeglar hennes värderingar. Det har hon också själv varit mycket tydlig med. Har jag förtroende för henne som minister? Ja, självklart, säger Andersson.

Civilminstern har tidigare sagt till SVT att bilden antagligen togs när hon var ungefär 15 år i någon form av festsammanhang och att hon inte har något minne av att hon har gjort en sådan gest. Magdalena Andersson har fått samma förklaringar.

– Hon var 15 år gammal och hon minns inte det här tillfället. Däremot är hon tydlig med att hon även då inte hade värderingar som återspeglar detta, säger statsministern.

”Samma måttstockar”

Andersson får frågan om hon hade köpt förklaringen om det hade handlat om en sverigedemokratisk politiker som befunnit sig samma situation. 

– Självklart är det samma måttstockar, skillnaden är att väldigt många av de sverigedemokratiska företrädare som man pratar om stod för de här värderingarna och många står också för de här värderingarna. Jag kan bara konstatera att vi vet att det är ett parti med nazistiska rötter, och Jimmie Åkesson har sagt att Sverigedemokraterna är ett parti som aldrig kommer att överge sina rötter. Det är en viss skillnad, svarar Andersson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ida Karkiainen i blåsväder

Mer i ämnet