Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anderssons (S) kritik mot den nya regeringsöverenskommelsen i klippet. Foto: Jessica Gow/TT

Andersson (S): Fokuserar bara på att lösa sina egna problem

Uppdaterad
Publicerad

Den avgående statsministern Magdalena Andersson (S) är starkt kritisk till den överenskommelse om regeringsmakten som slutits mellan M, SD, KD och L.

– Det här är fyra partier som stängt in sig på ett slott och fokuserat på hur man ska lösa sina interna problem snarare än hur man ska lösa Sveriges problem, säger hon till SVT Nyheter.

Andersson menar att flera centrala delar saknas i det avtal som slutits inom det nya regeringsunderlaget. Som exempel nämner hon åtgärder mot segregation och landsbygdsfrågor. Enligt den avgående statsministern riskerar högerpartiernas politik också att driva på inflationen och i förlängningen öka klyftorna.

– Vi ser heller ingen överenskommelse om satsningar på sjukvården, skolan och äldreomsorgen så att de nu kan stå pall mot den kostnadschock som väntar dem, säger hon.

Val 2022

Magdalena Andersson beskriver vidare Kristerssons regeringsunderlag som ”väldigt svagt”, och säger att hon står redo att ta sig an rollen som oppositionsledare för att granska den politik som förs. Samtidigt håller hon dörren öppen för andra vägar framåt.

– Socialdemokraterna är naturligtvis alltid redo att ta ansvar för Sverige och gå tillbaka in i regeringsställning om det här inte fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet