Andersson står fast vid Natouttalande

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) står fast vid att en Natoansökan skulle destabilisera läget i Europa ytterligare.

Regeringen säger fortsatt nej till ett Nato-medlemskap, men har öppnat för en komplettering av Sveriges säkerhetspolitiska analys.

– Vi sitter inte still i båten, säger statsministern.

Magdalena Anderssons uttalande under tisdagen om att en svensk Natoansökan skulle destabilisera säkerhetsläget har väckt uppmärksamhet både i Sverige och omvärlden. Inte minst i Finland, som just nu analyserar vilka effekter en finländsk ansökan skulle få med hänsyn till Rysslands krig i Ukraina.

Efter onsdagens möte i EU-nämnden fick statsministern frågan om hon står fast vid sitt uttalande.

Sverige och Nato

– Min bedömning är att för svensk säkerhet är det bäst att vi håller huvudet kallt, har båda fötterna på jorden och har en långsiktig och förutsägbar säkerhetspolitisk linje, svarar Andersson vid en pressträff.

Nära samarbete

Statsministern understryker att det är Ryssland som destabiliserar läget.

När det gäller den diskussion som pågår i Finland om ett möjligt Nato-medlemskap understryker statsministern att varje land har rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska linje.

– Grunden i europeiska säkerhetsordningen är varje lands rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska linje. Det gäller Sverige och Finland. Däremot har vi ett väldigt nära samarbete med Finland militärt, men också politiskt, och har just nu daglig kontakt med den finska regeringen, säger Andersson.

Stärkt försvar

Hon håller inte med kritiker som tycker att hon genom sin ståndpunkt ger Ryssland inflytande över Sveriges vägval.

– Vi har verkligen visat vår självständighet i den här krisen, bland annat genom att göra det historiska beslutet att skicka vapen till Ukraina. Det visar att Sveriges regering menar allvar med att vi bestämmer själva hur vi agerar, säger Andersson.

På frågan om en Nato-medlemsansök är tänkbar någon gång i framtiden hänvisar hon till en kompletterande säkerhetspolitisk analys som ska genomföras.

– Vi sitter inte still i båten. I takt med att Ryssland har rustat upp sin militär och ökat aggressiviteten i sitt tonläge har vi förstärkt det svenska försvaret och ökat våra internationella samarbeten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet