Läkaren Wiktor på plats i Kiev: ”Känns som en lättnad i hela staden”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som över två miljoner människor flytt från Ukraina så reser just nu en del av svenskar till Ukraina för att hjälpa till och ge stöd till krigsdrabbade. En av de som rest in i landet är AT-läkaren Wiktor Rutkowski som just nu befinner sig i Kiev.

– Det är andra dagen i rad när man vaknar upp utan att höra den ständiga och tunga beskjutningen, säger han i SVT:s Morgontudio.

Tillsammans med flera andra läkare är Wiktor Rutkowski, AT-läkare vid Karolinska universitetssjukhuset på plats i Kiev för att hjälpa till, både kliniskt men också med organisering av medicinskt bistånd som kommer in i Ukraina.

– Man är rädd om sitt egen liv men man är mycket mer rädd om det livet som människorna här har och den risk som människorna här behöver utstå, säger Wiktor Rutkowski.

Kriget i Ukraina

”Folk har börjar uppfatta hur freden känns”

Samtidigt som flera hundratals civila har dödats och skadats sedan kriget bröt ut, så här även humanitära korridorer upprättats på flera håll i landet och enligt Wiktor Rutkowski börjar man nu därför känna av en tillfällig lättnad på de ukrainska gatorna i Kiev.

– Det är en lättnad i hela staden nu. Solen har börjat titta fram och molnen har börjat lätta. Man kan nästan säga att folk börjar uppfatta hur freden känns.

Hör Wiktor berätta mer  i videon ovan om sitt arbete och läget på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet