Olesyas släkt är kvar i Ukraina: ”Får nästan panik av varje sms”

Uppdaterad
Publicerad

Olesya Bublay och dottern Daneliya flydde kriget – kvar i Ukraina är Olesyas man som hon knappt hann säga hejdå till. Nu bor de hos sina vänner i Sverige och väntar på livstecken från honom och andra släktingar som stannade kvar.

Dagen innan kriget bröt ut lekte Olesya med sin ettåriga dotter på en lekplats i Kiev. Inte långt senare vaknade de till ljudet av bomber som föll och paret insåg att de måste lämna Kiev. De packade väskorna och körde mot gränsen.

– Vi var skräckslagna, när som helst kunde bomberna slå ner där vi var, säger Olesya Bublay.

Kriget i Ukraina

Väl där skiljdes de snabbt åt. Olesya och dottern tog sig till Sverige, medan hennes man stannade kvar. Även hennes bror och mamma är kvar i landet, och hennes pappa strider i staden Charkiv.

– Det är som att ha en klump i halsen. Så fort jag får ett samtal eller sms får jag nästan panik och tänker att något hemskt hänt dem.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet