Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild. Foto: Judit Nilsson / SvD / TT

Andersson (S): ”Vill strypa största oppositionspartiet”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas Magdalena Andersson reagerar starkt på utredning om att begränsa partilotterier.

– Enda syftet är att strypa det största oppositionspartiet finansiering.

S-ledaren anser att utredningen som nu lagt fram sina förslag har tillsatts av regeringen för att slå mot Socialdemokraterna.

– Det är en ny situation i Sverige. Vi brukar samarbeta kring partifinansiering brett över partigränserna eftersom vi har tyckt att det är viktigt i en demokrati att söka breda överenskommelser i sådana här frågor.

– Att ensidigt tillsätta inte en, utan faktiskt två, utredningar vars enda syfte är att strypa det största oppositionspartiet finansiering, det är något helt nytt i svensk politik.

Omsättningen för lotterierna som S och ungdomsförbundet SSU har, är ungefär 250 miljoner kronor per år och 2022 blev vinsten 42 miljoner kronor.

På frågan vad ett totalförbud för partilotterier hade inneburit för Socialdemokraterna svarar Andersson:

– Jag tycker inte att det viktiga här är vad det betyder för oss socialdemokrater, utan att det här är ett helt nytt sätt att agera i Sverige. Jämför med 2002 när Moderaterna hade enormt stora ekonomiska problem. Då satt vi vid regeringsmakten, och såg i samarbete med Moderaterna till att hjälpa dem ur den situationen.

Hon menar då det statliga partistöd som höjdes för samtliga partier efter valet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svaren på SVT:s frågor till utredaren och ministern: ”Kommer påverka Socialdemokraternas ekonomi” Foto: Samuel Steén/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.