Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla ska med – men ett parti borde väljas bort, hör socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kritik mot uppställningen i tisdagens Natomöte. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, SVT

Magdalena Andersson (S) kritik mot M:s Natomöte – V och MP portas

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) riktar kritik mot statsminister Ulf Kristersson (M) efter besked om att Vänsterpartiet och Miljöpartiet portas från tisdagens Natomöte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. 

– Det är ju så att hela Sverige kommer att gå med i Nato, och det är många som har röstat på Miljöpartiet och Vänsterpartiet, säger hon.

Alla partier borde få vara med i mötet med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Stockholm den 7 mars, även de Nato-kritiska partierna V och MP. Det menar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, som nu riktar kritik mot statsministerns beslut att porta partierna från mötet.

Om något parti borde väljas bort är det dock Sverigedemokraterna, anser Magdalena Andersson.

– De är ju det partiet som under de senaste veckorna har satt partiegoistiska intressen före landets intressen.

Tillbakavisas av SD

SD tillbakavisar dock Anderssons utpekning och menar att de har en självklar plats i Natomötet med Stoltenberg.

– Vi ingår i det inre kabinettet tillsammans med regeringspartierna. Vi har ett samordningskansli på Regeringskansliet. Vi är det största partier i regeringsunderlaget, säger Aron Emilsson (SD), orförande för utrikesutskottet.

Statsministern står fast

Då hela Sverige kommer att gå med i Nato är det bara rättvist att alla partier i riksdagen får tycka till om villkoren i ett Natomedlemskapet, menar Andersson.

Statsministern står dock fast vid sitt beslut att utesluta V och MP och motiverar sin gallring med att han bara har bjudit in de partier som är för ett svenskt medlemskap.

”Ett förtroligt samtal om hur Sverige bäst och snabbast tillsammans med Finland kommer in i Nato sker naturligtvis bäst tillsammans med de partier som verkligen vill att Sverige går med i Nato, inte med de partier som vill att Sverige ska stå utanför, kommenterar Ulf Kristersson skriftligt genom sin pressavdelning”, skriver hans pressavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.