Den ungerska delegationen kommer till Stockholm den sjunde mars. Foto: TT/EPA/Toms Kalnins

Bekräftat: Ungersk Nato-delegation till Sverige nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

En delegation av parlamentsledamöter från Ungern ska besöka Sverige för att diskutera Sveriges Natoansökan. Det står nu klart att delegationen kommer den 7 mars och då träffar riksdagens talman Andreas Norlén.

– Det har kommit in en förfrågan om att ta emot en ungersk delegation. Den kommer att ledas av den vice talmannen i Ungerns parlament, Csaba Hende, säger Lena Parkvall, talmannens pressekreterare.

Csaba Hende tillhör premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz.

Även svenska riksdagsledamöter kommer att delta på mötet, vilka är än så länge oklart. Mötet är uppsatt mellan klockan 9 och 10.

Denna vecka diskuteras Sveriges Natomedlemskap i det ungerska parlamentet. Enligt vad landets utrikesminister Peter Szijjarto sagt till SVTs Agenda finns det vissa saker som behöver redas ut.

Delegation  även till Finland

Ungern har problem med att svenska och finländska politiker kritiserar Ungern för brister i rättsstatens principer. När den svenska Natoansökan nu debatteras i det ungerska parlamentet har ledamöter nämnt svenska politiker vid namn.

Lena Parkvall säger att talmannen inte fått höra någon kritik i samband med förfrågan om delegationen.

– Nej, utan de har bett om ett möte för att diskutera ratificeringsprocessen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.