Kristersson och Erdogan under en gemensam pressträff i Ankara i november. Ett nytt Nato-möte ska nu hållas mellan Sverige, Finland och Turkiet den 9 mars. Foto: Henrik Montgomery/TT

Datum bestämt för nytt Natomöte

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka träffar Sverige och Finland Turkiet för att återuppta samtalen om ländernas Natomedlemskap.

Under måndagen uppgav Turkiets utrikesminister att ett nytt Natomöte kommer att hållas i Bryssel torsdag den 9 mars. Det kan nu Sveriges utrikesminister Tobias Billström bekräfta för SVT.

”Vi kan bekräfta att mötet äger rum den 9 mars och att det kommer att ske på tjänstemannanivå” skriver Billströms pressekretare i ett meddelande.

Sverige och Nato

Enligt utrikesministern Mevlut Cavusoglu kommer inte Turkiet kunna godkänna Sveriges Natoansökan om inte den trilaterala överrenskommelsen som skrevs under toppmötet i Madrid uppfylls.

Turkiet har stått i vägen för Sveriges medlemskap under en lång tid och den senaste tidens händelser, som koranbränningar och demonstrationer med en docka av president Erdogan gjorde det inte bättre. Även Ungern verkar skjuta upp beslutet om att släppa Sverige och Finland som fullvärdiga medlemmar, meddelade landets premiärminister i helgen.

Det har resulterat i att Finland kan gå med före Sverige trots att budskapet har varit att länderna vill bli medlemmar samtidigt – hand i hand. Finlands president Sauli Niinistö sa senast förra veckan att han inte kommer att vänta med att skriva under den finländska riksdagens beslut om Natomedlemskap som väntas ske i veckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges och Finlands Natomedlemskap är långt ifrån den enda hållhaken Erdogan har på omvärlden – se fem av hans förhandlingskort i klippet. Foto: Mattias Lodding

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet